23948sdkhjf

- Flere må ta ansvar for EPS!

29 oktober publiserte Plastforum en artikkel om EPS (på folkemunne kjent som isopor), og gjenvinningsstasjonen ved Skogsvåg i Øygarden.

- NRK har rett i at EPS er en kilde til marin forsøpling, og en av utfordringene er at ikke alle gjenvinningsstasjoner gir publikum mulighet til å sortere ut EPS. Derfor er det avgjørende at stasjoner, som i Øygarden kommune, tar ansvar og er med på dugnaden.

Dette skriver Jan Endre Vartdal i Vartdal Plast. Han er også leder Emballasje Gruppen  i EPS Foreningen i Norsk Industri.

EPS er et lett materiale som kan brukes, gjenbrukes og gjenvinnes. Som emballasje bidrar EPS til økt mattrygghet og mindre matsvinn. Vi kunne ikke sendt fersk fisk til Kina om vi ikke hadde hatt EPS-kassene. I 7000 kilometer holder fisken nesten samme temperatur i Øygarden som på fiskemarkedet i Kina, takket være EPS. Som isolasjon gir EPS varmere, tryggere og mer miljøvennlige bygg. Dessverre hjelper det lite når for få gjenvinningsstasjoner har mottak for EPS.

- Derfor må flere kommuner utvikle gjenvinningsstasjonene slik at mer av avfallet kan gjenvinnes til nye produkter. Mange tror EPS sorteres som er plastavfall, men EPS skal kildesorteres for seg selv og dette kan gjøres med enkle tiltak som sekker og stativer ved innsamlingspunkter. Disse punktene er det for få av, slik at mange miljøbevisste forbrukere blir nødt til å kaste EPS i restavfallet, skriver Vartdal.

ANSVAR: - Fere må ta EPS-ansvar, mener Jan Endre Vartdal i Vartdal Plast. Han er også leder Emballasje Gruppen  i EPS Foreningen i Norsk Industri. FOTO: VARTDAL PLAST

Bedre, flere og mer tilgjengelige innsamlingssystemer av avfall vil sikre oppslutning om innsamlingen og på sikt gi et bedre miljø. Det betyr også at mer av det vi i dag kaller avfall kan brukes igjen og igjen. Dette er sirkulær økonomi i praksis.

- Vi kommer aldri til å klare å forhindre matsvinn og nå klimamålene våre uten plast. Derfor må vi bruke plasten om igjen, slik blir klimaavtrykket vårt blir minst mulig. Ved å gjøre det mulig å gjenbruke mer kan vi flytte EPS fra å være en del av problemet til å bli en del av løsningen. Da må private og kommunale instanser ta ansvar for avfallet sitt, så det blir gjenbrukt og ikke til restavfall, avslutter Jan Endre Vartdal.

 

Kilde: Vartdal Plast

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.329