23948sdkhjf

Fant sykdomsfremkallende bakterier på marin plast

Bakterier som kan gjøre fisk og mennesker syke kan feste seg på marin plast, viser en ny pilotstudie. Nå skal forskerne undersøke dette i større skala.

Det går fram av en artikkel på Havforskningsinstituttets hjemmesider.

I en innledende studie har forskere samlet inn prøver av plast fra fjæra i Øygarden utenfor Bergen. På overflaten til plasten fant forskerne bakterier som kan gi sykdom hos fisk og mennesker.

Disse bakteriene var også resistente mot flere typer antibiotika, som blir brukt til å behandle infeksjoner hos mennesker.

– Så vidt vi vet er det første gang sykdomsfremkallende bakterier som også er resistente mot antibiotika er funnet på marin plast i Norge, forteller forsker Nachiket Marathe.

Studien er gjort på noen få plast-prøver. Nå skal Marathe lede et større prosjekt, som skal undersøke dette videre på forskjellige typer plast fra norske havområder.

– Vi skal finne ut om plast kan spre sykdomsfremkallende bakterier og antibiotikaresistens i det norske havmiljøet, sier forskeren.

Han forklarer at havet har sine egne bakterier som finnes der naturlig, mens andre bakterier tilføres fra land, for eksempel fra kloakkutslipp.  

Når bakterier binder seg til plast i havet danner de en slimete overflate, såkalt biofilm, der de tiltrekker seg næring og vokser. I biofilmen kan bakteriene endre egenskaper ved at de utveksler gener, for eksempel gener som koder for antibiotikaresistens.

Noen bakterier vil vokse bedre enn andre på plast i havet. Det er disse bakteriene forskerne vil vite mer om.

– En viktig del av det nye prosjektet er å undersøke om plast sprer bakterier som kan gjøre både vill- og oppdrettsfisk syk, sier forskningssjef Monica Sanden.

Når forskerne skal undersøke om en bakteriene er resistent mot antibiotika bruker de DNA-sekvensering, en metode som kartlegger bakteriens gener.

– På denne måten kan vi hente ut og lese store mengder data. Genene forteller oss hva bakteriene kan gjøre, og om de er resistente mot noen typer antibiotika, forklarer Marathe.

Plastforsøpling i havet er et stort problem globalt, men bakterier og antibiotikaresistens knyttet til plast fra havet er et helt nytt felt.

– Dette prosjektet er en del av et større HI-prosjekt som undersøker havets helse. Resultatene vil gi oss viktig kunnskap, sier han.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.159