Bakterier og virus som sitter fast på plast, klarer å overleve renseanleggene
Bakterier og virus overlever bedre på plast i norske elver og vassdrag. Nå viser nye studier at det finnes rikelig av bakterier på plast også i renset avløpsvann, ifølge en artikkel på NRK.
Det er forskere ved NMBU, som har funnet bakterier og virus på plastoverflater i både renset og urenset avløpsvann. Disse bakteriene og virusene har overlevd turen gjennom renseanlegget på plast.
Prøvene er gjort på Norges største renseanlegg, Veas. Der ble det funnet mye mikroplast med sykdomsfremkallende bakterier.
Og på den måten, kan avløpsvann fungere som en kilde til overføring av sykdomsfremkallende virus og bakterier inn i matkjeden.
Forskningsprosjektet Plastpath
Forskningsprosjektet Plastpath undersøker hvordan plastforurensning kan bidra til å spre mat- og vannbårne bakterier og virus, og gi mer sykdom hos mennesker.
Forskere ved NMBU Veterinærhøgskolen har gjennom dette prosjektet undersøkt forekomst av mikroorganismer festet på plastoverflater fra både renset og urenset avløpsvann, skriver NRK.
Avløpsvann som ikke blir godt nok renset
Testresultater både før og etter vannet var renset, viser at sykdomsfremkallende bakterier overlever på plast gjennom renseprosessen. Avløpsvann kan dermed være en kilde til virus og bakterier inn i matkjeden, når det blir sluppet ut i nye områder, som for eksempel vanning i landbruket.
Men selv om det ikke er rensekrav på smittestoffer og mikroplast, fjernes heldigvis likevel en god del av disse gjennom vanlige renseprosesser.