23948sdkhjf

Kabel-markedet kan gå ned 35 % i 2020

Koronapandemien kan føre til en nedgang i kabelmarkedet på 35 prosent i 2020.

Det anslår analyselskapet Rystad Energy. I tillegg tror ikke selskapet at kabelmarkedet for olje- og gass-sektoren vil bli normalisert før i 2023. Selskapet antar at det vil ta tre år før kabelmarkedet vil overgå fjorårets marked, skriver selskapet i en analyse. I fjor ble det lant ut 1041 kilometer med kabler, mens det i år er ventet å ligge på 713 kilometer.

Etterspørselen etter kabler hadde en liten nedgang i år sammenliknet med 2019 allerede før koronapandemien satte inn for alvor. Men etterspørselen ville trolig tatt seg opp i løpet av året, og fortsette å øke i 2021 og påfølgende år. Dette blir det nå endring på som følge av koronakrisen.

Rystad Energy skriver i analysen at kabel-kostnadene ville gå ned med om lag 5 prosent i perioden 2020 til 2022. Men hvis det blir en global resesjon og olje- og gass-industrien får en stor tilbakegang samtidig, vil kostnadsreduksjonen bli på nesten 14 prosent.

- En slik nedgang vil kunne føre til at kabel-produsenter kan få en kortvarig lettelse i sine egne utgifter fordi materialprisene vil falle. Det vil kunne gi dem mulighet til å opprettholde produksjonsvolumet og gjenopprette noe av marginene selv om de må kutte prisene sine. Men denne kortsiktge lettelsen vil ikke vare lenge når den globale økonomen gjenopprettes etter koronapandemien, uttaler analytiker Henrik Fiskadal i Rystad Energy.

Det er materialene og ingeniørarbeidskraften som er de største utgiftene ved produksjonen av kabler. Det betyr at jo mer avanserte og unike kablene er, jo vanskeligere blir det å opprettholde en fornuftig produksjons- og installasjonskostnad.

Materialprisene har holdt seg relativt stabile siden 2014, mens service-prisene for SURF-utstyr har falt dramatisk.

Rystad antar at operatører har kuttet ned på det som er mulig i kjølvannet av oljepris-krisen i 2014.

Skulle det bli en verdensomspennende resesjon, vil prisene på for eksempel høygradelig rustfritt stål gå kraftig ned.

Dersom den globale økonomien henter seg raskt inn etter koronapandemien, kan prisene på den annen side øke før olje- og gass-industrien er rede til å akseptere høyrere priser for kabler.

Kilde: Offshore Energy

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109