23948sdkhjf

Enorme mengder plast i grunnen: Nå heves festekontrakten med Toppgolf og Hagagolf

Golfklubbene neglisjerer både miljø og sikkerhet. Men selv om ting alltid har vært praktisert på denne måten, hører det ikke hjemme i 2023.

OMFATTENDE PLASTFORSØPLING: Flere uavhengige organisasjoner har estimert at det ligger opp mot 150.000 golfballer i norsk natur fordelt på mange titalls mål på Nordhaug grunn.

Christian Sønstebø eier 1200 mål på Nordhaug gård i Bærum. Han forteller til Plastforum at golfklubbene neglisjerer både miljø og sikkerhet i en vanvittig verdensklasse.

Les også artikkelen om undersøkelsen til Asplan Viak som konkuderte med en total mengde på over 70.000 baller i bakken.

Hagagolf og Toppgolf forvalter et område på 300 mål på festekontrakter med Nordhaug Gård.

Golforganisasjonene med sine godt voksne menn, hevder at med golfregulering må det da gå an ha litt golfballer i naturen. Det synet deler ikke jeg, sier Sønstebø.

– Jeg har nå hevet festeavtalen knytta til dette arealet, sier Sønstebø.

Vanskelig ryddejobb

Fordi golfballene synker sakte nedover i grunnen og får nytt organisk materiale på toppen, blir ryddejobben mer og mer omfattende ettersom tiden går.

– Dette er en sak jeg er sikker på å vinne. Som grunneier kan jeg ikke leve med så stor forsøpling. Det er på tide å løfte dette til debatt og virkelighetsorientere golfmiljøene, sier Sønstebø.

Vil sette golfball-forsøpling på dagsordenen

Sønstebø ønsker nå å sette samfunnsdebatten for å virkelighetsorientere golfmiljøene.

– Det er utrolig høy forsøplingsgrad knytta til golfballer, sier Sønstebø.

Han hevder også at det finnes miljøvennlige baller som kan brytes ned, men at bransjen ikke velger disse ballene fordi de antakelig er dyrere eller at det er en annen kommersiell hindring.

– Men er det greit å ødelegge natur, på bekostning av penger i 2023? spør Sønstebø.

Organisasjoner som setter profitt over natur

– Vi er nå i en tvist med en organisasjon som setter profitt og inntjening langt høyere enn natur. Det har de gjort det i 20 år, sier Sønstebø.

Elveleiet på Bekkestua i Bærum går gjennom hele kulturlandskapet og drar med seg masse baller nedstrøms og ut i Oslofjorden.

Golfballene har aldri blitt ryddet ordentlig opp. Sønstebø frykter at verken Hagagolf eller Toppgolf har intensjoner om å rydde opp på den delen av område som er tilknytta driving-rangen verken før eller etter at festekontrakten går ut.

Fordi ballene fort synker ned og dekkes med organisk materiale, er det en stor fare for at de blir i grunnen. På selve golfbanen ligger det også golfballer som har presset seg ned i plenen over tid.

På dette grunnlaget har jeg har stevnet golfklubbene. Det blir først en hasterettsak. Hovedsøksmålet kommer om noen måneder, sier Sønstebø.

Det store spørsmålet er altså hvem som skal ta kostnadene med opprydningen når golfklubben er borte. Sønstebø synes ikke det er rettferdig at grunneier skal sitte igjen med et stort miljøproblem når golfklubben har spydd baller ut i naturen gjennom flere ti-år.

Har allerede jobbet fem år med saken

– Etter fem år med påtrykk fra både meg og organisasjonene, har vi fortsatt ikke kommet langt nok, sier Sønstebø.

Han forteller at det er estimert at det vil koste minimum 4 millioner kroner å rydde opp. Men selv da vil man trolig bare finne halvparten.

– Siden dette er et fredet kulturlandskap og et område som består av kvikkleire, kan man ikke gå inn med store maskiner som kan føre til at kvikkleira glir ut i elva, sier Sønstebø.

Se Christian Sønstebø sine egne opptak fra Nordhaug:

Christian Sønstebø har egen Instagramkonto, der man kan følge kampen mot golfballene.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.106