23948sdkhjf

Hallingplast satser på solceller

Hallingplast satser på Solceller fra Bruse. Strømkrise er et av de mest brukte ordene i året som har gått.

Trolig vil høye strømpriser være en del av hverdagen vår framover. Samtidig er det større oppmerksomhet om strømsparing.

Flere og flere, både næringsliv og privatkunder, ser etter andre fornybare kilder. Det må også til for at energibehovet i framtida skal dekkes.

Det grønne skiftet

– Vår ambisjon er å tilpasse oss det grønne skiftet. Solceller er et ledd i det. Da kan vi produsere strøm vi kan bruke selv på flatene vi har, sier daglig leder Sverre Tragethon i Hallingplast.  

Hallingplast satser en betydelig millionsum på solceller. På lang sikt er målet å produsere ti prosent av eget forbruk. Hallingplast har nå signert avtale med Bruse og Hallingdal Teleservice som skal stå for utbygginga. Ål installasjon er også med i temaet og står for all elektrisk installasjon.

Byggetrinn 1 skal gi 215. 000 KWh  

Industribedriften i Kleivi Næringspark på grensa mellom Hol og Ål har mange tusen kvadratmeter med tak- og veggflate som passer perfekt til solceller. 

- Vi ser flere industribedrifter nedover i Europa gjøre det samme, sier Tragethon. Første byggetrinn vil starte opp til våren og skal være ferdig høsten 2023, sier Tragethon. Dette blir rett over produksjonshallen, der maskinene går nærmest døgnet rundt. Når det første anlegget står klart, skal det produsere omkring 215.000 kWh årlig. Det tilsvarer  strømforbruket til omtrent 14 husholdninger. 

Hvor mye energi skal anlegget produsere? Fullt utbygd skal det produsere ti prosent av forbruket vårt. 

Unik sjanse 

Samtidig som Hallingplast har vurdert solceller, har det interkommunale fiberselskapet Bruse AS utvikla bedriften fra fiber og elbil-lading til solenergi. Bruse AS har nå inngått kontrakter med leverandører av solcellepanel og utstyr, og de har kursa egne ingeniører og montører til å prosjektere og montere solcelleanlegg.  

Sammen med daglig leder i Bruse, Svein Solhjell, og leder for infrastruktur og teknologi, Eirik Strandbråten vil de nå ansatte flere i selskapet for å dekke opp etterspørselen.

– Bruse har ansatt nye ingeniører og vi utvider staben for denne satsingen, sier de. 

Solcelle-leverandøren som Bruse AS har avtale med, er verdensledende og systemet egner seg svært godt for de klimatiske forholdene i Hallingdal. 

Lokalt: Hallingplast valgte lokalt da de skulle etablere solceller på taket. Foto: Morten Dahl

– Som lokal leverandør har vi innsikt i de lokale forholda som snølast og is. Våre rådgivere prosjekterer solcelle-anleggene ut fra de lokale rammebetingelsene og vil kunne tilpasse hvert bygg i forhold til disse. På den måten får vi utnytta det fulle potensiale hvert bygg har.  

Regionalt samarbeid 

For Bruse er avtalen med Hallingplast viktig. Litt ekstra betyr det at Hallingplast valgte lokalt i et marked med mange tilbydere. 

– Vi er lokalpatrioter, men det må være kvalitet på det som blir levert, sier Tragethon. 

Regionalt kan avtalen kanskje bane vei for nye og store solcelleprosjekt. Ifølge Solhjell er interessen stor om dagen. I tillegg til Kleivi har Bruse et titals prosjekt gående. 

– Vi starta før interessa eksploderte, og mange vil ha en lokal leverandør. For oss vil 25 prosent av aktiviteten fremover være solceller.  Nå er vi klare for å gå i gang med vårt største prosjekt – uten sidestykke det største i Hallingdal. 

 

Kilde: Pressemelding fra Bruse

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094