23948sdkhjf

Norske forskere roser Norges lederskap og ber om å bli involvert

Norske forskere som arbeider med plastforurensning og miljøkonsekvensene knyttet til kjemikalier, avfall og forurensning applauderer roser Norges tilnærming og lederskap "i å løse en av de største miljøkrisene i nyere tid".

I et innspillsbrev gir de samtidig sine anbefalinger om hva norske myndigheter bør vektlegge framover.

Fra 28. november til 2. desember 2022 startet de første forhandlingene i den mellomstatlige forhandlingskomitéen om plastforurensning i regi av FNs miljøprogram, UNEP. Målet er å få på plass et bindende forbud mot plast, inkludert det marine miljøet.

Innspillsbrev fra ni forskere

I et brev til norske miljømyndigheter, som er signert Hans Peter Arp ved NGI – Norges Geotekniske Institutt og åtte andre forskerkollegaer fra NIVA (Norsk institutt for vannforskning), SINTEF Ocean, NTNU, NILU-Norsk institutt for luftforskning og Norsk Polarinstitutt, vektlegger forskerne at utfordringene knyttet til kjemikalier, avfall og forurensing må sees i sammenheng med klimaendringene og naturtap.

"Vi applauderer derfor Klima- og Miljødepartementet og Miljødirektoratet for arbeidet som gjøres med plastavtalen og vitenskapspanelet".

Helhetlig tilnærming

I brevet ber forskerne blant annet om at norske forskningsmiljøer blir involvert tidlig i prosessen for å gi innspill på det faglige grunnlaget for avtalen, at avtalen må ta hensyn til global ulikhet og mangfold og at myndighetene i forhandlingene vurderer tiltak gjennom hele verdikjeden til plast.

– I tillegg løfter vi fram at tiltak rettet mot plast og mot kjemikalier må sees i sammenheng. Plastavtalen bør derfor utvikle tiltak for å fase ut bruken av de mest skadelige kjemiske og polymeriske komponentene i plastmaterialer. Avtalen bør også gå inn på uidentifiserte stoffer og stoffer som så langt ikke er risikovurdert, sier Arp, som er teknisk ekspert i miljøkjemi ved NGI og professor II ved NTNU og én av koordinatorene bak innspillet til norske myndigheter.

Kilde: NGI

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.082