23948sdkhjf

Mester Grønn kutter plast og velger nedbrytbare graverferdsprodukter

Større sorgbinderi som kistedekorasjoner, kranser og hjerter, utføres tradisjonelt med en binderiteknikk som krever et underlag for å få ønsket form og utførelse. Hittil har disse underlagene vært laget av materiale som inneholder 30 prosent plast og det brukes ofte plasttråd eller ståltråd for å feste blomster og silkebånd.

Til enklere bårebuketter brukes det også ofte plasttråd og ståltråd for å binde opp bukettene.

Blomster blir brukt for å hedre den avdøde og vise omsorg for de pårørende, og bidrar til å skape en vakker ramme rundt en trist anledning. I et miljøperspektiv har det vært en utfordring hvordan blomstene skal håndteres etter at seremonien er over. 

Miljøvennlig løsning

Mester Grønn har utviklet en miljøvennlig løsning som nå blir brukt på alle sorgprodukter.

Dette fører til at gravferdsmyndighetene rundt om i landet får ansvar for en stor sorteringsjobb i etterkant av gravferdsseremoniene, og de sitter igjen med en stor andel restavfall. I tillegg ødelegges komposteringsutstyr av ståltråd og plasttråd som er vanskelig å få plukket ut av produktene.

I samarbeid med gravferdsetaten i Oslo brukte Mester Grønn to år for å utvikle en løsning som var 100 prosent nedbrytbar, samtidig som det tilfredsstilte kravene til kvalitet.

Halm og mose

Det er utviklet et nytt underlag av naturmaterialene halm og mose. Mosen er restavfall etter produksjon av mosevegger og dekorprodukter som ellers ikke ville blitt utnyttet. Mose er også et 100 prosent fornybart produkt og har lange tradisjoner i Norge til bruk som isolasjon.

Blomstene festes til underlaget med naturtråd. Silkebånd til en siste hilsen er også laget av biologisk nedbrytbart materiale, og båndet festes til produktet med en trepinne. Det vil si at hele produktet kan komposteres.

- Nedbrytbart sorgbinderi ble lansert i Mester Grønns butikker i september 2019, forteller blomsterhandler Erling Ølstad. På grunn av begrenset tilgang på underlag var dette i første omgang et valgfritt alternativ for kundene. Etter tre år med testing og forbedringer av både produkt og produksjonsmetode, leverer vi nå alt sorgbinderi fra Mester Grønn som 100 prosent nedbrytbart, og vi er absolutt helt i front i verden på dette området.

Letter jobben

Ann-Margrethe Brøndelsbo seksjonsleder Krematorium i gravferdsetaten i Oslo uttaler at dette letter jobben utrolig mye både for oss som arbeider på kirkegårdene og for begravelsesbyråene. Nå slipper vi sorteringsjobben og vi er veldig fornøyde med at alt er nedbrytbart.

 

Kilde: Mester Grønn

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079