23948sdkhjf

200 kjemikalier forbys, og enda flere vil det bli

EU har besluttet å forby om lag 200 PFAS-stoffer fra og med februar 2023. Stoffer med mye fluor, PFAS-stoffer, er svært vanskelige å bryte ned i naturen.

– Dette er PFAS-stoffer som sjelden benyttes, samtidig som de er svært vanskelige å bryte ned og dessuten vil gå inn i levende organismer, sier Per Ängquist hos den svenske Kjemikalieinspeksjonen.

- At vi har lykkes med å forby dem er en framgang og en del av vår strategi for å fase ut alle PFAS-stoffene, sier han videre.

Det finnes flere 1000 PFAS-stoffer og i juli leverte Kjemikalieinspeksjonen og ytterligere tre europeiske myndigheter inn et forslag til EUs kjemikaliemyndighet Echa om å forby bruken av alle PFAS-stoffer som ikke er nødvendige for samfunnet. Om forbudet vil gå gjennom er det ventet at det i så fall vil tre i kraft i 2025, skriver plastnet.se.

De stoffene som er omfattet av det nye EU-vedtaket er:

perfluornonansyre (PFNA), perfluordekansyre (PFDA), perfluorundekansyre (PFUnDA), perfluordodekansyre (PFDoDA), perfluoretridekansyre (PFTrDA) og perfluortetradekansyre (PFTeDA).

Begrensningen omfatter også andre PFAS-stoffer som kan brytes ned til noen av de nå utvalgte stoffene. Dette innebærer at begrensningen totalt gjelder en gruppe på 200 stoffer med høyt fluorinnhold.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078