Cocktaileffekten av mikroplast og PFAS er giftigere enn hver for seg
Vannlopper som blir utsatt for en kombinasjon av mikroplast og PFAS, får mye større helseproblemer enn dem som bare blir utsatt for en av dem, skriver Forskning.no i en artikkel. Det kalles det ofte for cocktaileffekten, når vi ikke bare får i oss en og en kjemikalie, men mange samtidig.
I en ny studie har forskere i Storbritannia sett på hva som skjer når mikroplast, som er overalt, kombineres med evighetskjemikaliene PFAS, som også er å finne overalt.
Kombinasjonen av PFAS og mikroplast var giftigere og dermed farligere.
Forsøkene viste at vannloppene som ble utsatt for denne kombinasjonen, hadde lavere fødselsrater og opplevde utviklingsproblemer som utsatt seksuell modenhet og hemmet vekst.
PFAS kalles evighetskjemikalier fordi har de ikke forsvinner fra verken kroppen eller naturen. Stoffene finnes i over 10.000 ulike varianter. Flere av dem er forbudt, og Norge ønsker å forby dem alle.
Det forskes sjelden på PFAS og mikroplast i kombinasjon, ifølge avisa The Guardian, som har skrevet om den nye studien. Livet i ferskvann er også relevant, siden PFAS og mikroplast ofte ender opp der.
Noen vannlopper ble utsatt for PET-plast, andre for PFOS og PFOA. De som ble utsatt for PET, PFOS og PFOA, gikk det altså dårligst med.
Ifølge forskerne skyldes 40 prosent av den økte giftigheten noe som skjer i samspillet mellom stoffene, som altså gjør dem mer farlige.
Les hele artikkelen på Forskning.no