23948sdkhjf

Plastprosjekt til 10 millioner

Norwegian Plastic Recycling (NOPREC) står helt sentralt i arbeidet med å gjenvinne plast fra fiskeri- og havbruksnæringene. Nå satses det 10 millioner kroner i et nytt prosjekt.

NT24 skriver at havbruksnæringen alene står for opptil 30.000 tonn plastavfall. Dette inkluderer både rør, slanger, nøter, flyteelementer, forsekker og tauverk. Det meste deponeres, brennes eller sendes til utlandet for resirkulering. Men noe går til NOPREC. Organisasjonen hadde landets første granuleringslinje hardplasttypene som brukes i fiskeri- og havbruksnæringen i 2017.

Råvaren som kvernes ut i enden av granuleringslinja selges i neste omgang kunder som skaper nye produkter av gjenvunnet havbruksplast

– Vi har kapasitet til å levere rundt 3.500 tonn plastgranulat årlig. Dette er fortsatt ganske nytt i Norge, og bare fra havbruksnæringa er potensialet nærmere ti ganger høyere enn det vi tar mot og behandler, forklarer prosjektleder Helene Øyangen Lindberg til NT24.

Nå bygger NOPREC opp sitt egen forskningsinfrastruktur med laboratoriefasiliteter for å utføre testing og kvalitetskontroll av produktene de leverer. Laboratorie-etableringen er en del av et større prosjekt der bedriften bidrar til å at det kommer på plass en nasjonal standard for resirkulering av plastavfall fra havbruksnæringa. Gjennom prosjektet skal det etableres dokumentasjonsprosesser, bygge kompetanse og utvikle ny teknologi.

Satsingen har en ramme på i overkant av ti millioner kroner. Trøndelag fylkeskommune, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Handelens Miljøfond bidrar med om lag halvparten av pengene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14