23948sdkhjf

Alt gikk galt med slepet – forurenset Oslofjorden med isopor

Det var mye som gikk galt da mannen mistet flytebrygga han slepte og forurenset kysten i Oslofjorden med store mengder isopor.

Det var natt til 18. januar 2019 at det meste gikk galt for mannen i 60-årene som dro fra Helgeroa til Gressvik i tidligere Østfold med en stor flytebrygge på slep. Under 76 km lange båtturen møtte mannen høye bølger. Og han slepte den 100 tonn tunge flytebrygga uten tillatelse og uten los, skriver Telemarksavisa (TA), som har gått gjennom hendelsen som forårsaket store mengder med isopor langs kysten i Oslofjorden.

Ut på morgenkvisten skal mannen ha oppdaget at slepet hans er blitt borte, og idet han snur for å finne igjen flytebrygga, kjører han på elementer som ligger i sjøen fra slepet. Han fikk et hull i skroget på sin egen båt, står i domsdokumentene. Mannen ble nylig dømt til fengsel i 60 dager og må betale 306.000 kroner til Grimstad kommune og 40.730 kroner til Kystverket

I dommen står det at det er flere forhold som gjør at han dømmes til fengsel. Blant annet dro han fra området hvor vrakrestene lå i sjøen uten å varsle andre. Han slepte også brygga til tross for at værmeldingen la opp til høy sjø og mye vind.

PLUKKER OPP: Kystvaktskipet Nornen plukker opp rester av flytebrygga som mannen mistet under et slep over Oslofjorden i januar 2019. Nå er mannen dømt til 60 dagers fengsel. FOTO: KV NORNEN

I tillegg svarte han at alt var bra da oppdragsgiveren ringte og spurte hvordan slepet gikk. Det var langt fra bra, selv om prøvde å slepe restene av flytebrygga til Gressvik. Men mannen i 60-årene innså raskt at det ikke lot seg gjøre. Han kjørte båten sin derfor inn i en vik og kappet slepet og lot det bli liggende der, før han kjørte hjem igjen – ifølge dommen fra Vestfold tingrett, og som TA gjengir.

Det skulle gå sju timer før første oppdagelse av elemtene ble funnet i sjøen. Det var «Superspeed» som først fant vrakrestene. Også oppdragsgiveren fikk snusen i hva som hadde skjedd og varslet Kystverket, som i sin tur forsøkte å kontakte mannen i 60-årene, som ikke svarte – før to timer senere. Da hadde det gått ni timer siden slepet ble borte for ham. Han mener at han ikke hadde ansvaret for hva som skjedde, ifølge domsdokumentene. Retten fant det annerledes. Mannen innrømmer at han burde festet brygga med wire eller kjetting – og ikke bare vanlige stropper. Han fortalte også i retten at bryggene var i ferd med å gå i oppløsning og at han hadde følt seg presset til å taue brygga over fjorden, til tross for dårlig vær. Verken han som han hadde solgt brygga på Finn.no eller kjøper ble involvert og tiltalt i saken. Mannen i 60-årene står dermed alene ansvarlig for alt som gikk galt.

VRAKDELER: Det ble funnet vrakdeler flere steder i Oslofjorden da slepet gikk fullstendig galt i januar 2019. FOTO: KV NORNEN

Retten mener at vrakrestene kunne være en fare for andre båter i området. I tillegg ble hendelsen en stor miljøbelastning for Oslofjorden da man de påfølgende dagene og ukene oppdaget en mengde isopor i fjæra – spesielt i Grimstad-området.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079