23948sdkhjf

Snart over og ut for Tines plastsugerør

Forrige uke startet Tine testproduksjonen av papirsugerør. Disse skal erstatte plastsugerørene.

Tine satser på bærekraft, og skal kutte 700 tonn plast i året, skriver NRK. Først ut er plastsugerørene som følger med mange av Tines drikkeprodukter på små kartonger.

Forrige uke startet Tines meieri i Ålesund testproduksjon av sugerør av papir.

– Melken smakte like godt som den gjorde med det gamle. Jeg er positivt overrasket over hvor godt dette sugerøret fungerte, sier Bjørn Malm, leder for bærekraft i Tine til statskanalen.

Papirsugerørene skal gjennom en markedstest for å se om de blir «godkjent» før det blir bestemt om de skal erstatte sugerørene av plast. Og hvis både forbrukerne vil ha dette og produksjonen av papirsugerør går etter planen, vil man kunne få de nye sugerørene i butikk fra nyttår av.

I tillegg til å fjerne plastsugerørene, skal Tine Meierier også bytte ut mange andre produkter av plast. Det gjelder for eksempel skjeer, som vil produseres i tre, plastbeger (som vil være i papp) og melkekartonger uten plastkork.

Dette er en del av Tines emballasjepolicy for å kunne fjerne 700 tonn plast årlig. Målet er å kunne ha 100 prosent fornybar emballasje innen 2023.

Malm sier man må ha både det norske folk, bransjen og at myndighetene må legge til rette for en emballasjebærekraftig produksjon.

HISTORIE: Snart vil trolig plastsugerøret på Tines Sjokomelk være byttet ut med ett i papir. FOTO: TINE

-Det må være lønnsomt å velge resirkulert plast og fiberbaserte løsninger framfor fossil plast, sier Malm.

Forbud mot engangsplast er noe som kommer raskt. EU har vedtatt et engangsplast-direktiv, som er trådt i kraft. Og fra neste vil det være et forbud mot engangsbestikk i Norge.

Tines Ålesund-fabrikk ligger tett nær havet. Ryddeaksjoner i nærheten har vist en del av plastproduktene som er ryddet opp, stammer fra denne fabrikken. Slik ønsker ikke Tine at det skal være.

Kommenter artikkelen (1)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.111