23948sdkhjf

Her får isopor-fiskekassene nytt liv

Hos Ragn-Sells’ avdeling i Bergen sørger en dansk skrukomprimator for at norske fiskekasser gjenvinnes til nytt materiale og blir en del av den sirkulære økonomien.

- Fiskekassene er laget av en isoportype som kalles EPS, et plastprodukt med over femti års nedbrytningstid. Havner det i naturen sørger vinden kjapt for å spre det til sjøs. Ofte blir slike produkter brent, men med denne maskinen er det mulig å gjenvinne fiskekassene, forteller Tomas Nesse, driftsleder ved Ragn-Sells Bergen.

Les også: Grønt Punkt kritisk til lilla poser

Maskinen han snakker om er danskprodusert og heter Runi Skrukomprimator. Siden mai 2018 har den stått for resirkuleringen av fiskekasser på avfallssenteret i Rådal, litt sør for Bergen.

Fakta: Runi skrukomprimator er designet med innkasttrakt spesielt utviklet for manuell mating av fiskekasser. Maskinen komprimerer omtrent 110 fiskekasser med lokk i timen.

Blir smeltet om til kuber

- Under produksjonen blir fiskekassene kvernet opp og blåst inn i en silo. Fra siloen går isoporen til en skru som presser isoporen sammen. Slik smelter det hele sammen til små kuber som blir lastet på paller for salg, forklarer Nesse.

Les også: Tiltalt for isopor-forurensning

En gjennomsnittlig fiskekasse veier i snitt rundt 600 gram, noe som betyr at det går omtrent 1 666 kasser per tonn.

- Når vi har mellom 15 til 20 tonn ferdigpresset isopor, kjører vi det ut. 15 tonn tilsvarer i underkant av 25 000 fiskekasser, fortsetter han.

Og for deg som er glad i å regne – og lurer på om vi produserer mye fisk i Norge:

- Hittil i år har vi sendt ut 103 tonn ferdigpresset isopor.

Les også: - Plastimportører og -produsenter må betale mer

Bedre miljø – og flere arbeidsplasser

Alternativet til gjenvinning er å brenne isoporen – og produsere nytt. Tomas Nesse forteller at miljøgevinsten ved å bruke skrukomprimatoren er stor:

- Isopor har lav vekt og stort volum. Ved å kverne det opp og presse det sammen i kuber, er det mye større tonnasje som blir fraktet ut per bil, som igjen sparer miljøet.

Fakta: EPS (Ekspandert polystyren) består av 98 prosent luft og to prosent polyester, og er et robust og lett material.

- Vår isopor blir til nye materialer og går inn i sirkulære økonomien. I tillegg generer dette arbeidsplasser her hos oss, og våre ansatte er bevisste på hvordan de skal bruke maskinen for å få et best mulig produkt, avslutter driftssjefen.

Kilde: Pressemelding fra Ragn-Sells

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078