23948sdkhjf

Her får isopor-fiskekassene nytt liv

Hos Ragn-Sells’ avdeling i Bergen sørger en dansk skrukomprimator for at norske fiskekasser gjenvinnes til nytt materiale og blir en del av den sirkulære økonomien.

- Fiskekassene er laget av en isoportype som kalles EPS, et plastprodukt med over femti års nedbrytningstid. Havner det i naturen sørger vinden kjapt for å spre det til sjøs. Ofte blir slike produkter brent, men med denne maskinen er det mulig å gjenvinne fiskekassene, forteller Tomas Nesse, driftsleder ved Ragn-Sells Bergen.

Maskinen han snakker om er danskprodusert og heter Runi Skrukomprimator. Siden mai 2018 har den stått for resirkuleringen av fiskekasser på avfallssenteret i Rådal, litt sør for Bergen.

Fakta: Runi skrukomprimator er designet med innkasttrakt spesielt utviklet for manuell mating av fiskekasser. Maskinen komprimerer omtrent 110 fiskekasser med lokk i timen.

Blir smeltet om til kuber

- Under produksjonen blir fiskekassene kvernet opp og blåst inn i en silo. Fra siloen går isoporen til en skru som presser isoporen sammen. Slik smelter det hele sammen til små kuber som blir lastet på paller for salg, forklarer Nesse.

En gjennomsnittlig fiskekasse veier i snitt rundt 600 gram, noe som betyr at det går omtrent 1 666 kasser per tonn.

- Når vi har mellom 15 til 20 tonn ferdigpresset isopor, kjører vi det ut. 15 tonn tilsvarer i underkant av 25 000 fiskekasser, fortsetter han.

Og for deg som er glad i å regne – og lurer på om vi produserer mye fisk i Norge:

- Hittil i år har vi sendt ut 103 tonn ferdigpresset isopor.

Bedre miljø – og flere arbeidsplasser

Alternativet til gjenvinning er å brenne isoporen – og produsere nytt. Tomas Nesse forteller at miljøgevinsten ved å bruke skrukomprimatoren er stor:

- Isopor har lav vekt og stort volum. Ved å kverne det opp og presse det sammen i kuber, er det mye større tonnasje som blir fraktet ut per bil, som igjen sparer miljøet.

Fakta: EPS (Ekspandert polystyren) består av 98 prosent luft og to prosent polyester, og er et robust og lett material.

- Vår isopor blir til nye materialer og går inn i sirkulære økonomien. I tillegg generer dette arbeidsplasser her hos oss, og våre ansatte er bevisste på hvordan de skal bruke maskinen for å få et best mulig produkt, avslutter driftssjefen.

Kilde: Pressemelding fra Ragn-Sells

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078