23948sdkhjf

«Plasthvalen» endret folks plastvaner

Denne uka er det tre år siden en syk hval ble funnet utenfor Sotra. Da man åpnet hvalen fant man mengder av plast i magen på den. Det endret folks oppfatning av plast drastisk – ikke bare her til lands, men over hele verden. For «plasthval»-historien gikk verden rundt.

Det er NRK som skriver at mageinnholdet i den syke hvalen endret folks oppfatning av plast og forsøpling i havet. En fersk meningsmåling viser nemlig at bildene av plastavfallet i hvalmagen, har fått folk til å endre folks plastvaner.

– Plasthvalen lever videre. Det er synd med dyr som må lide på denne måten på grunn av forurensning, men denne hvalen er blitt dyrenes representant for å fremme budskapet om at plast er blitt et stort miljøproblem, sier zoolog Terje Lislevand ved Universitetsmuséet i Bergen til NRK.

Det er Opinion som har foretatt en spørreundersøkelse på vegne av Universitetet i Bergen (UiB). Den viser at om lag halvparten av de spurte mener at hvalen var med på endre deres holdning til plast.

Mer enn 1000 personer ble spurt, og åtte av 10 sier de husker hvalen. Og fire av 10 mener at mageinnholdet var med på å endre deres aner knyttet til plast.

Zoologen ved museet i Bergen sier at man kan snakke om et «før» og «etter» plasthval-funnet.

Videre viser spørreundersøkelsen at hver andre nordmann har økt miljøengasjementet sitt på grunn av «plasthvalen». Åtte av 10 sier de vil rydde plast i strandsonen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079