23948sdkhjf

Norge og Borealis utvider sitt havengasjement i prosjektet STOP

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Den norske regjeringen er opptatt av havet. Nå har regjeringen vært på konferansen Vårt hav (Our Ocean) på Bali, Indonesia. Sammen med Borealis og flere partnere er det besluttet å utvide engasjementet for å få slutt på forsøplingen av verdenshavene.

Borealis og SYSTEMIQ, samt partnerne Norges regjering, NOVA Chemicals, Borouge og Veolia, kunngjorde på Bali-konferansen at de forplikter seg til å utvide prosjektet STOP (Stop Ocean Plastics), et initiativ for å forhindre mer plast i havet fra land i Sørøst-Asia. Beslutningen inkluderer å starte minst to ytterligere partnerskap for å forbedre avfallsforbedringen i byer i Sørøst-Asia.

Les også: Nexans Rognan utvider Indonesias informasjonsmotorvei

Prosjektet utvides derfor med 10-15 mill. USD (84-126 mill. NOK) til teknisk assistanse, kommunalt engasjement, bedre infrastruktur og andre løsninger for gjenvinning av emballasje.

Den nye forpliktelsen bygger på fremgangen man har sett i det første by-prosjektet av STOP, nemlig i byen Muncar på Java, Indonesia. Prosjektet skal forhindre at mer enn 10.000 tonn plast finner veien til havet de neste fem årene. Dessuten gir prosjektet lokal sysselsetting og det skaper løsninger som varer og utvides. I tillegg gir det smitteeffekt til andre byer.

Prosjektet STOP ble etablert i 2017 av Borealis og SYSTEMIQ. Sistnevnte er et rådgivende og investeringsfirma som jobber for å endre åpenbare systemfeil. Prosjektet tar sikte på å eliminere plastlekkasje til naturmiljøet ved å utvikle partnerskap med by-kommuner for å etablere effektive, sirkulære systemer.

Anslagsvis 80 prosent av marint avfall kommer fra landbaserte kilder, der omtrent 50 prosent stammer fra kun fem asiatiske land. Ettersom den økonomiske veksten har økt i disse landene, har også plastforbruket gått rett til værs. Likevel, man har ikke sett noen særlig utvikling av effektive systemer for avfallshåndtering.

Les også: Borealis firedobler gjenvinningsvolumene innen 2025

I Indonesia er utfordringen akutt: bare 60 prosent av avfallet samles inn av kommunale systemer. Resten brennes eller dumpes i naturen/havet. Et resultat av forsøplingen og manglende avfallshåndtering er redusert fiske, dalende turisme og en negativ innvirkning på samfunnsøkonomien.

Den indonesiske regjeringen har absolutt reagert og har gått inn i et ambisiøst engasjement for å redusere Indonesias plastforsøpling av havet. Forsøplingen skal reduseres med 70 prosent innen 2025, herunder skal det etableres en varig plan mot marin forsøpling. Landets engasjement er avhengig av rask framvekst av avfallssystemer i byene, kombinert med solide mål, innovasjon og sirkulær tankegang og god emballasjedesign. Prosjekt STOP bidrar til dette.

Muncar, der det første STOP-prosjektet ble initiert, er en stor fiskehavn på Øst Java. Stedet var uten et effektivt avfallshåndteringssystem og med et forferdelig plastberg i havneområdet, på strendene og i elvene.

Ifølge en undersøkelse om avfallsvaner i befolkningen gjort av Sustainable Waste Indonesia (SWI), har 90 prosent av Muncars husholdninger ikke formelle avfallsinnsamlingstjenester. Som et resultat dumper ca 45 prosent av innbyggerne i Muncar avfallet i elvene, og rundt 20 prosent brenner det. Resten ender på landfyllinger eller graves ned.

Les også: Nordisk råd med prisutdelinger i Oslo

Utvidelsen av prosjektet i Muncar gjør nå at tiltakene utvides og kommer tidligere enn opprinnelig planlagt.

Ledelsen i Borealis og SYSTEMIQ er store optimister. De gleder seg over at Indonesiske myndigheter også engasjerer seg. Og selvfølgelig over at prosjektpartnernes innsats og store engasjement gjør at prosjektet utvider seg i både hastighet og omfang. Det kan gjøre Indonesia til en modell for hva som kan oppnås over hele Asia og verden.

– Norge har valgt å støtte prosjektet fordi det tar sikte på å takle grunnleggende svakheter og problemer i avfallshåndteringen. Vi ser store muligheter for å redusere strømmen av søppel i havet, sier Vegard Kaale, ambassadør i Indonesia.

– Indonesia har satt seg ambisiøse mål for å redusere plastforsøplingen av havet. Vi ønsker å støtte landets anstrengelser så godt vi kan."

Se mer om prosjektet på www.stopoceanplastics.com eller se denne video for å lære mer.Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Åpnet test-senter for helikoptere

Industri Futurum – Fremtiden produsert i Norge

Navlestrengskabler i 25 år

Nexans Rognan utvider Indonesias informasjonsmotorvei

Gazechim blir ny distributør for Polynt-Reichhold

Marine Harvest endrer navn

Nyhetsbrev

Sverdrup-kontrakt til «Kabel’n» i Drammen

Online Newspaper Archive

Brødr. Aa bygger elferge til Oslo

Fikk avslag på utviklingstillatelser

Ukens vits: Den effektive maleren

SINTEF-rapport: Stort vekstpotensiale for havnæringer

Hexagon kjøper hele Agility Fuel Solutions

Størst stillingsvekst for olje og maritim sektor

Kakefest på ferja

Ny hydrogen-lab åpner for grønnere lakseproduksjon

TEKMAR 2018: Fiskevelferd 2.0

Debatt om ekstrem og grensesprengende broteknologi

Rasmus Hansson skal lede Handelens Miljøfond

Sprøytestøpte komposittdetaljer i store volumer til kresen bilindustri

God tall fra Kongsberg

Utvikler fremtidens testsenter for digitale tvillinger og virtuell prototyping

Plast blir stadig viktigere for Astrup

Og det er det som kalles "industriplast" hos Astrup, som øker mest. F.eks. til offshore- og subsea-applikasjoner - der plast ofte er langt mer egnet enn metaller takket være varighet, lav vekt og uten korrosjon..

Ukens vits: Byggefeil

Borealis firedobler gjenvinningsvolumene innen 2025

Niklas Berntsson ny CEO i Plastal Group

VELOX og Ashland med skandinavisk distribusjonssamarbeid

Nordisk råd med prisutdelinger i Oslo

Ukens vits: Livslang læring

Sjefsbytte i JEC

Tok navnet Nouryon

Blir toppsjef i Solvay

Uro over økende mangel på PA66

Konferanse om fremtidens sirkulære emballasje

Ukens vits: Den triste slakteren

Sverige etablerer internasjonal standardiseringsgruppe for gjenvinning av plast

LEGO-byggesett med plast fra sukkerrør

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.159