23948sdkhjf

Resirkulert plast inneholder spor av tidligere bruk

RESIRKULERING AV PLAST: En studie publisert i tidsskriftet ScienceDirect viser at resirkulert plasten fra Afrika, Asia, Sør-Amerika og Øst Europa var full av giftige kjemikalier.

Det skriver forskning.no i en artikkel.

I artikkelen påpekes det at selv om eksempelvis en sjampoflaske har en detaljert innholdsfortegnelse, er det er uvisst hva selve emballasjen er laget av.

Inneholder mer enn tidligere antatt

Bethanie Carney Almroth er professor i toksikologi ved Göteborgs Universitet. Hun forteller til forskning.no at de har samlet inn resirkulerte plastpellets som skal brukes til å lage plastprodukter, fra 13 ulike land i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Øst Europa.

Totalt fant forskerne at plasten inneholdt 491 ulike kjemikalier, mange av dem kjente giftige kjemikalier. De fant i tillegg spor etter 170 kjemikalier som de ikke klarte å identifisere sikkert.

Noen av kjemikaliene ble tilsatt plasten ved første gangs produksjon.

Spor fra plantevern- og legemidler

En stor del kommer fra produktene plasten opprinnelig har vært emballasje for, for eksempel plantevernmidler og legemidler. Disse stoffene har trukket inn i plasten under bruk, og blir med videre til det resirkulerte produktet.

Hun hevder det kan være farlig å jobbe med resirkulering av plast, fordi man kan bli forgiftet av kjemikalier. I neste ledd kan de som bruker den resirkulerte plasten få i seg stoffene.

Almroth viser til prosjektet PlastChem, der forskere skal lage en kunnskapsoversikt over stoffer i plast som er skadelige for helsa og miljøet.

Den endelige rapporten kommer i januar neste år, men foreløpige er over 16.000 kjemikalier brukt i plastproduksjon identifisert. Over 4.000 av disse, er klassifisert som farlige, de resterende mangler det gode data på.

Kilde: Forskning.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078