Norske Skog Saugbrugs og Circlab 3D-printer benk i biobasert PLA og trefiber
ARMERT MED TREFIBER: Den nye benken som Norske Skog Saugbrugs og Circlab har 3D-printet, består av PLA armert med trefiber.
Her er blandingen spesielt interessant. Og da snakker vi faktisk både om selskapene OG innholdet i kompositten.
Kompositten er også biobasert. Det betyr at den er skikkelig grønn i forhold til tradisjonell glassfiber.
3D-printet benk ved elvebredden langs Tista i Halden, med Fredriksten Festning i bakgrunnen. Foto: Norske Skog Saugbrugs.
Hugo Harstad er direktør for forretningsutvikling i Norske Skog Saugbrugs. Han forteller til Plastforum at den nye benken i PLA ville ha blitt for myk uten fiberarmering.
– Med trefiber får vi en kompositt som er like sterk som glassfiberarmert plast, sier Harstad.
Spennende produkter på gang
Videre forteller Harstad om flere spennende produkter de snart skal lage i det samme materialet. Vi kommer vi tilbake til dette med flere detaljer på Plastforum senere.
– Benken er laget av bio-basert PLA fra CEBICO. Den nedbrytbare plasten er forsterket med trefiber fra Norske Saugbrugs, sier Harstad.
Videre forteller han at denne benken skal de ta med seg til Framtidsuka, arrangert av Halden Kommune
3D-printer gjerne hva som helst
– Med dette tenker vi å nå ut med budskapet om at vi kan 3D-printe ulike design. Det er også mulig å komme til Circlab med en egen design og få laget det raskt, sier Harstad.
Circlab sparkler overflaten manuelt med en egen epoxy der hvor en ønsker en glatt overflate. I motsatt fall blir det en rillete overflate som ble vist frem med avishyllen som ble presentert på Plast og komposittkonferansen i september på Gjøvik.
Videre forteller Harstad at epoxy sparkelen inneholder nanocellulose (CEBINA) som gjør den så lett å jobbe med, at det ikke blir behov for ytterligere nedsliping. Blandingen siger ikke, og det blir minimalt ned overskuddsmasse. Dette epoxy-sparkelproduktet er utviklet av Elisabet Michelson, leder for herdeplast hos Gjøco.
Avishylla som ble presentert på konferansen, er en miniatyr av en hylle som egentlig skal være dobbelt så høy og som på nyåret skal lanseres på en møbelmesse i Stockholm.
– Vår jobb er å produsere biobasert råvare-materiale som Circlab kan bruke til 3D-printing.
Nyprintet benk. Foto: Norske Skog Saugbrugs.
Nytt biobasert materiale
I produktene brukes biobasert PLA (Polylactic acid) blandet med trefiber.
– Vi bruker faktisk en sidestrøm av massen som vi bruker til papir, sier Harstad.
Det heter TMP-masser og har også den samme lengden som brukes til papiret. Likevel kan de strekke ut trefiberne i plastmaterialet, så de oppnår optimal styrke fra trefiberne inn i kompositten.
Ulike pellets til produksjon. Foto: Magne Hagberg.
Harstad forteller at de også jobber med resirkulert plast, forsterket med trefiber.
– Vi lager også CEBICO materiale som kan sprøytestøpes til helt ordinære ting som bøtter, skraper og frisbeer. Til disse anvendelsene bruker vi resirkulert plast.
Vil lage rør av resirkulert plast armert med trefiber
Norske Skog Saugbrugs er nå i gang med å teste ekstrudering av deler sammen med Hallingplast og Pipelife, med støtte fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd gjennom Grønn Plattform initiativet.
Ekstrudering er en prosess for plastisk formgivning av materialer til stenger, tråd, bånd, folier, rør, slanger og andre profiler.
I en ekstruder, blir materialet i kald eller oppvarmet tilstand presset ut gjennom en dyse som gir produktet ønsket form. Ekstrudering brukes for forming av lettlegeringer, kobber, messing, bly, i tillegg til mange gummityper (før vulkanisering) og termoplast.
– Over tre år vil vi utvikle ekstruderingskvaliteter av CEBICO. Målet vårt er å klare å lage mer bærekraftige rør basert på 100 prosent resirkulert plast armert med trefiber, sier Harstad.
Kan gjenbrukes mange ganger
– Vi har testet at produktene kan males opp å gjenvinnes til nye produkter. På tester utført seks ganger, viser det ingen forringelse i egenskaper og styrke, sier Harstad.
Så lenge produktene leveres inn, kan dette dermed bli skikkelig grønt.
Kilde: Intervju med Plastforum.