23948sdkhjf

Reno-Vest har etablert selskapet Plastterminalen AS

Reno-Vest skal bidra til at mer av plastavfallet fra lokal fiskeri- og havbruksnæring gjenvinnes og blir til nye produkter.

PLASTTERMINALEN ER ETABLERT: I august etablerte Reno-Vest selskapet Plastterminalen AS.

Jack Lange er daglig leder hos Reno-Vest Bremnes. Han forteller til Plastforum at selskapet er et innovativt og fremtidsrettet anlegg på Reno-Vests deponiområde på Bremnes nord for Sortland.

– Plastterminalen skal samle inn plastavfall fra fiskeri og havbruksnæringen fra Vesterålen som er vårt område, sier Jack Lange, daglig leder hos Reno-Vest Bremnes.

Det skal skapes verdier av plastbasert avfall fra fiskeri- og havbruksnæringen i regionen. Plast fra andre aktører kan også tas imot. Prosjektets grunntanke er at økt gjenvinningsgrad gjøres gjennom å skape verdi av plastavfallet.

Lange forteller videre at denne terminalen skal sortere, pakke og sende avfall videre til gjenvinning og resirkulering.

– Nå jobber vi med å etablere et fysisk område der vi kan drive med denne virksomheten. Jeg håper vi får opp en hall i løpet av første halvår 2024, sier Lange.

Selve terminalen skal bestå av en plasthall på cirka 1000 kvadratmeter og romme nødvendige maskiner og utstyr. Målet er at mest mulig av transporten til og fra plastterminalen skal skje via sjøveien.

Mer lokal plast skal gjenvinnes

– Dette er bra for miljøet, gjør det enklere for næringa, sier administrerende direktør i Reno-Vest IKS, Elise Gustavsen i en pressemelding fra Reno-Vest i juni.

Plastprosjektet er unikt i nordnorsk målestokk.

– Myndighetskrav til miljøriktig håndtering av avfall blir stadig strengere, og det stilles krav til god dokumentasjon. Ved etablering av Plastterminalen AS skal vi møte disse kravene. Vi skal levere spesialiserte tjenester for mottak og sortering, bearbeiding og videresalg av plastfraksjoner til materialgjenvinning og annen utnyttelse, sier Gustavsen.

Hun kaller det et vinn-vinn-vinn-prosjekt.

­– Terminalen kan ta imot og hente plast som eksempelvis merderør, garn, nøter og tau. Så, etter at vi har sortert, vasket og kuttet plasten i transporterbare biter, selger vi den videre til selskaper som er eksperter på resirkulering og materialgjenvinning. Dette er bra for lokalt næringsliv, dette er bra for miljøet og det er bra for oss i Reno-Vest. Et gedigent grønt kinderegg, mener Gustavsen.

Plastterminalen skal etableres på Bremnes, der det allerede finnes et fagmiljø med kunnskap om denne typen avfallshåndtering og resirkulering. I tillegg er nyttig infrastruktur allerede på plass, blant annet et med moderne kaianlegg. 

Vil bli spesialister på plastgjenvinning

– Lønnsom bearbeiding er en forutsetning for å få dette til. Vi tar betalt for å ta imot avfallet som vanlig, og kan gjennom bearbeiding selge avfallet videre som råstoff. Reno-Vest tar imot mye slikt avfall i dag, men gjenvinningsgraden er relativt liten. Gjennom Plastterminalen AS vil vi bli spesialister på å forberede avfall til plastgjenvinning, og dermed kunne utnytte ressursen bedre, sier Jack Lange, daglig leder i Reno-Vest Bremnes AS, et datterselskap til Reno-Vest IKS.

Plastterminalen AS opprettes som et selskap under Reno-Vest Bremnes AS. Etableringen kommer som et resultat av et toårig prosjekt støttet av Innovasjon Norge og Handelens miljøfond, og har vært gjennomført av Egga utvikling. Sistnevnte også er engasjert i arbeidet med å etablere dette nye selskapet.

Kilde: Intervju med Plastforum og pressemelding fra Reno-Vest.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078