23948sdkhjf

Norce: Rydding av plast kan redusere massen av mikroplast med 99,5 prosent

Bare ett år etter ryddeaksjonen, viser et forskningsprosjekt overraskende gode målinger av mikroplast.

PLASTØYA I ØYGARDEN: I havgapet utenfor Øygarden ligger Litle Lyngøyene. Da forskere fra Norce kom til øya for noen år siden, var øya bokstavelig talt full av søppel og plast.

Så langt som 1,5 meter ned viste jordprøver at det lå plast. 

Det skriver NRK i en artikkel.

I 2020 begynte forskere fra Norce en studie for å finne ut av hva plastsøppelet gjør med naturen og om rydding av plast faktisk fungerer.

Norce er ett av Norges største uavhengige forskningsinstitutter med over 750 ansatte spredt rundt i 10 norske byer.

Fra 20 til 11 tonn under aksjonen Rein Hardangerfjord

I fjor ble det samlet inn rundt 20 tonn med plast og søppel under den store aksjonen Rein Hardangerfjord. Det er verdens femte lengste fjord.

I år var det igjen klart for ryddeaksjon med over 800 deltakere på 63 aksjoner.

Under årets aksjon, så de tidligere ryddede stedene fra fjoråret mye bedre ut. Totalt ble det rydda 11 tonn plast denne gangen.

Plastrydding har overraskende stor effekt

Norce publiserte nylig rapporten som hevder at plastrydding har større effekt enn forventet.

Gunhild Bødtker er seniorforsker i Norce. Ifølge NRK uttaler hun at rydding av plast reduserer mengden av mikroplast året etter. Det er et av de viktigste funnene i rapporten og ifølge NRK konkluderer Norce med at:

Plastrydding førte til en betydelig nedgang i den totale massen av mikroplast i ferskvann og sjø ved strandsonen allerede året etter.

Resultatene fra prosjektet understreker hvor viktig det er å rydde plast fra miljøet, og regelmessig gjennomføre vedlikeholdsrydding.

Nordisk ministerråd hevder i en rapport i FN at plastforurensning kan bli redusert med 90 prosent innen 2040 med ny plastavtale. Men uten plastavtale kan det dobles. Les saken HER.

Kilde: Artikkel på NRK og Norce sine nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095