23948sdkhjf

Ny rapport om Plastforurensing: Enten 90 prosent mindre – eller dobling

En rapport hevder plastforurensningen kan reduseres med 90 prosent innen 2040. Men uten avtalen står det i fare for å dobles.

AVTALE ELLER IKKE: Det er det store spørsmålet nå. For om det blir enighet om en global plastavtale, kan utfallet bli 90 prosent mindre plastforurensing innen 2040.

Det hevder en ny rapport fra Nordisk ministerråd.

Men det er altså mulig at det blir verre. Mye verre.

Hvis det ikke kommer på plass en konkret avtale med kraftig forsterkede tiltak, finner rapporten Towards Ending Plastic Pollution by 2040: 15 Global Policy Interventions for Systems Change isteden at man kan risikere en dobling av plastforurensingen.

– Nå har vi muligheten til å få på plass en effektiv plastavtale innen utgangen av 2024. La oss samarbeide for å redusere produksjonen og forbruket av plast, sikre en trygg sirkulær omstilling og stanse plastforurensningen innen 2040, for å beskytte menneskers helse og miljøet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

I rapporten, som er utarbeidet av Systemiq, foreslås det en global pakke på 15 politiske tiltak. Disse tiltakene skal redusere produksjonen av plast med 30 prosent sammenlignet med 2019-nivå innen 2040. I rapporten hevdes det at dette er mulig gjennom begrensninger av bruken i engangsplast og mer gjenbruk.

Videre står det at man kan redusere plastforurensing og utslipp av mikroplast med 90 prosent.

I beste fall, med ny avtale og disse tiltakene på plass, vil 13 millioner tonn plast likevel komme på avveie i naturen. Det betyr fem millioner tonn mikroplast.

Uten tiltakene vil produksjonen av ny plast øke med 66 prosent i 2040, forurensingen nær dobles, og CO2-utslippene øke med 63 prosent.

Rapporten lanseres tirsdag kveld under FNs hovedforsamling.

Kilde: Rapport fra Systemiq og Nordisk ministerråd, samt pressemelding.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11