23948sdkhjf

Bygg- og anleggsbransjen: 50 prosent benytter ikke miljøvennlige produkter

Fem av ti benytter ikke miljøvennlige produkter på arbeidsplassen, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Ramirent.

MANGLER MILJØFOKUS: Blant 500 respondenter i bygg- og anleggsbransjen sier halvparten at de ikke benytter miljøvennlige produkter på jobb, og 1 av 4 har ikke god nok avfallshåndtering.

Det skriver Ramirent i en fersk pressemelding.

Reduksjon av klimagassutslipp

Til tross for et grønt skifte i bransjen, er det fortsatt slik at nesten 60 prosent ikke velger bort diesel- og bensinmaskiner, selv om tilbudet av elektriske maskiner er blitt mye større.

– Etterspørselen og villigheten til å ta elektriske anleggsmaskiner i bruk har gått kraftig opp, forteller Per-Arne Eliassen, økonomidirektør i Ramirent.

– Maskiner som nå bruker fossilt brensel må gå over til strøm og batteri, og dieselaggregat må skiftes ut med strømaggregat og på sikt gå over til hydrogen, sier Fredrik Bengtsen, markedsrådgiver i Enova.

Stor omveltning å legge om fra fossile til elektriske maskiner

Årlig slippes det ut rundt 340.000 tonn CO2 fra norske bygg- og anleggsplasser, ifølge Miljødirektoratet.no. Dette er kun direkte utslipp fra bygg- og anleggsmaskiner i tillegg til byggvarme.

Per-Arne Eliassen ser derimot en pågående revolusjon i hvordan kunder nå går over til å bruke miljøvennlig drivstoff og elektriske maskiner på byggeplassen. Å legge om fra fossile maskiner til elektriske anleggsmaskiner kan være en stor omveltning for flere bedrifter, men Eliassen tror mange vil bli positivt overrasket.

Leie av maskiner og utstyr kan reduserer utslippet med 30-50 prosent

Utslippsreduksjoner kan være svært betydelige når man ser på utleie av utstyr i bygg- og anleggsbransjen. Ramirent hevder i tillegg til at det kan redusere klimautslippet i bygg- og anleggsbransjen med 30-50 prosent.

1 av 4 har ikke god nok avfallshåndtering

1,8 millioner tonn avfall kommer direkte fra byggebransjen, ifølge Statistisk Sentralbyrå. I tillegg til ytterligere nesten én million tonn fra ren anleggsaktivitet. Dette utgjør omtrent 25 prosent av alt avfall i Norge.

I undersøkelsen svarer 3 av 4 at de har god avfallshåndtering på byggeprosjektene sine. Det betyr likevel at 1 av 4 ikke har det, som sett i sammenheng med tallene overfor, vil dreie seg om rundt 450.000 tonn avfall. Tiltak som er med på å redusere avfall, vil dermed ha stor betydning for hele bransjen.

Viktig at aktørene tar grep

En mer miljøvennlig hverdag handler ikke bare om elektriske maskiner som tas i bruk. Det handler også om hva en kan gjøre for å tilrettelegge for en mer bærekraftig hverdag for de ansatte. Med 50 prosent som sier at de ikke jobber med miljøarbeid på sin arbeidsplass, er det viktig at aktørene selv tar grep for å skape mer miljøvennlige arbeidsplasser.

Kilde: Pressemelding fra Ramirent.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094