23948sdkhjf

Har startet detektivarbeid for å bli kvitt plastsøppel

Det finnes stoffer i naturen som kan bryte ned plast. Men hvilke? Ronja Marlonsdotter Sandholm ved NMBU gjør detektivarbeid for å finne det ut.

Slenger du fra deg en plastpose i naturen, så blir den liggende der.

Lenge. Skal den brytes ned og bli borte på naturlig vis, så tar det flere hundre år.

Enzymer

Det går an å gjøre det raskere. Da må det hjelp til fra akkurat de riktige stoffene. Det er snakk om enzymer, men foreløpig vet vi ikke hvilke enzymer som bryter ned plasten best og raskest.

Ronja Marlonsdotter Sandholm tar doktorgrad ved NMBU på jobben med å finne svaret.

– Målet er å identifisere de enzymene som kan bryte ned plast, slår hun fast.

Metoden som hun bruker, heter «multiomikk». Det vil si at hun analyserer gener, proteiner og en rekke andre stoffer og prosesser hos insektlarver og bakterier. I dag har forskerne veldig mange nye verktøy for å sekvensere gener, derfor er jobben enklere enn den ville vært for noen år siden.

Natur og lab

Larver og bakterier lager enzymer helt naturlig. Når forskerne finner de enzymene som er best til å bryte ned plast, skal de finne ut hvordan de kan produsere akkurat disse enzymene raskere og bedre enn naturen klarer.

– Ved hjelp av disse forskjellige metodene skal vi kunne finne enzymene. Når vi har funnet ut hvilke enzymer som kan brukes, kan vi så fremstille dem i laboratoriet for å finne ut hvordan de funker og hvordan de bryter ned plasten. Det er også noe vi ikke vet særlig mye om, sier Sandholm.

Å finne ut hvordan de bryter ned plasten er det andre som står for.

– Det er mye bra kompetanse på NMBU om enzymer. Jeg er omgitt av veldig mange kloke hoder, sier hun.

Les hele artikkelen her.

Kilde: NMBU

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.098