23948sdkhjf

Jotun med gode tall i et krevende år

Jotun kom godt gjennom et krevende 2022. Omsetningen endte på 27 858 millioner kroner og driftsresultatet ble 3 737 millioner kroner.

Omsetningen er opp fra 22 809 millioner kroner i 2021, drevet av vekst i samtlige av Jotuns segmenter.

Segmentet for skipsmalinger bidro særlig positivt, grunnet et voksende nybyggmarked samt et sterkt vedlikeholdsmarked. Innen industrimalinger leverte Jotun også solid salgsøkning. Segmentet for dekorative malinger opplevde sterk vekst i Midtøsten og Sørøst-Asia, noe som kompenserte for lavere salg i Skandinavia.

Utfordrende år

Driftsresultatet økte med 19 prosent sammenlignet med året før. Forbedringen forklares i hovedsak av volumvekst, prisøkninger og god kostnadskontroll. Valutaeffekter grunnet en svakere norsk krone bidro også positivt.

- 2022 var et utfordrende og begivenhetsrikt år for Jotun. Til tross for alt som skjer rundt oss, tok vi markedsandeler i en rekke markeder. Sterk vekst, dyktige medarbeidere og god kostnadskontroll sørget for ny omsetningsrekord og det høyeste resultatet i selskapets historie, sier konsernsjef Morten Fon.

Investeringer

Den positive utviklingen kom i et år der de globale utfordringene sto kø. Krigen i Ukraina, Covid-effekter, energikrise, inflasjon og turbulente råvare- og logistikkmarkeder er noen av dem.

Til tross for dette holdt Jotun fast ved sin investeringsplan. I løpet av 2022 åpnet selskapet nye fabrikker i Qatar, Pakistan og Bangladesh. Samtidig ble et nytt regionalt hovedkontor og forsknings- og utviklingssenter i Dubai ferdigstilt. Det ble også gjennomført oppgraderinger på produksjonsfasilitetene i Sandefjord.

Tok markedsandeler: - 2022 var et utfordrende og begivenhetsrikt år for Jotun. Til tross for alt som skjer rundt oss, tok vi markedsandeler i en rekke markeder, sier en fornøyd konsernsjef i Jotun, Morten Fon. Foto: Jotun

Utsikter

Med virksomhet innen fire segmenter og på alle kontinenter, er Jotun eksponert mot økonomiske og politiske begivenheter over hele verden. Starten på det nye året er også preget av uro og usikkerhet. Etter lang tid med kraftig oppgang falt råvareprisene noe gjennom andre halvår 2022, men prisene er fortsatt på et høyt nivå.

- Det er mange faktorer som kan påvirke malingsindustrien fremover, men Jotun har god fart inn i 2023. Vi har en robust organisasjon med sterk bedriftskultur, og er godt posisjonert for videre lønnsom vekst, sier Fon.

Finansielle nøkkeltall:

(Mill. kr)

2022

2021

Endring

Driftsinntekter  

27 858

22 809

22 %

Driftsresultat  

3 737

3 138

19 %

Resultat før skatt  

3 191

2 890

10 %

Kilde: Pressemelding fra Jotun

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.477