23948sdkhjf

Kan se ved å berøre 3D-printede modeller av kjente bygninger

Gjennom å lage modeller av kjente bygninger med 3D-printing, kan nå blinde få føle seg fram til hvordan bygningene «ser ut».

I Norges Blindeforbunds lokaler i Oslo er det nå stilt ut en del modeller av kjente bygg i Norge, deriblant Ishavskatedralen, Slottet, Stortinget og Heddal stavkirke.

- Ante ikke at den så slik ut

- Jeg ante ikke at Ishavkatedralen så slik ut, sier samfunnskontakt Sverre Fuglerud i Blindeforbundet. Han føler seg fram med fingrene av modellen av Tromsøs kjennemerke.

Modellene er blitt gjennom 3D-printing, og er et samarbeid mellom Norges Blindeforbund og Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Prosjektet har fått navnet «Taktil kulturarv».

Taktil betyr det som kan oppleves gjennom sanseinntrykk gjennom huden, med andre ord stimulering av berøringssansen, skriver Dagsavisen, som omtaler prosjektet.

Detaljerte modeller

Modellene er ikke så store, men de er svært detaljerte, noe som gjør at de blinde kan føle seg fram til hvordan bygningene kan se ut. En undersøkelse blant synshemmede førte til at nettopp disse bygningene ble valgt ut.

Fuglerud går forbi Slottet og Stortinget ofte, men han har ikke hatt noe bilde av hvordan byggene ser ut. Med fingerberøring har han nå fått klart bilde av hvordan de to byggene ser ut.

Flere steder i landet

Foreløpig er det svaksynte i Oslo som har fått føle på modellene. Men Blindeforbundet opplyser at utstillingen med de mange bygningene nå skal ut på en turne landet rundt.

 

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078