23948sdkhjf

Hvor flink er du til dette i jula?

De over 60 lar ikke jula påvirke sorteringsvanene. Det samme kan ikke sies om de under 30 år.

Lar du deg påvirke av julestria når det kommer til å beholde gode miljøvaner som kildesortering?

Kantar har på vegne av Grønt Punkt Norge spurt nordmenn om hvordan julestria påvirker deres kildesorteringsvaner. Generelt svarer de fleste at de er like flinke som før, men det er ikke tvil om at alder er en viktig faktor når det kommer til hvor flinke de er.

Store forskjeller blant de under 30 år

Av alle spurte over 60 år svarer 91 prosent at de i jula er like flinke som ellers i året, fire prosent er flinkere og bare to prosent sier de er dårligere. For de under 30 år er det større forskjeller og ikke minst motsetninger. Her er det bare 49 prosent som sier de er like flinke, 14 prosent innrømmer at de er dårligere, mens 17 prosent påstår at de er flinkere. I tillegg sier hele 20 prosent at de ikke vet.

– Det er interessant at det er større motsetninger i den yngre befolkningen. Vi mistenker også at en del av de som svarer at de ikke vet om julestria påvirker sorteringsvanene deres, kanskje ikke vil innrømme at de blir litt dårligere, sier kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge.

En forklaring på hvorfor flere under 30 år endrer vaner, sammenlignet med de over 60 år, kan være at de forandrer livsstilen i større grad i forbindelse med høytiden.

– Noen har det kanskje travlere enn vanlig som småbarnsforeldre, andre har mer tid fordi det er studiefri, mens noen kanskje drar hjem til foreldrene sine og lar de ta over kildesorteringen, sier Ljøstad.

Ikke stress

Uansett alder kan både førjulstiden og romjulen være en travel tid.

– Vi skjønner at jula kan være hektisk for mange, men det er også en tid hvor vi produserer ekstremt mye avfall, både i form av mer matemballasje og ikke minst i forbindelse med alle gavene på julaften, sier kommunikasjonssjefen.

Grønt Punkt Norge har derfor noen gode råd for å håndtere avfall i desember.

– I jula handler det for de fleste om å stresse ned. Melkekartongen kan helt fint skylles og sorteres etter at julegrøten er spist. Mindre stress gjør det også lettere å opprettholde allerede gode og etablerte vaner.

På julaften handler det om å være forberedt til kaoset som ofte venter.

  • Tøm alle avfallsdunkene på kjøkkenet før du begynner på julemiddagen. Da blir det enklere å sortere plast-, kartong-, metall- og glassemballasjen underveis.
  • Lag et system for gave-avfallet før utdelingen og oppakningen starter.
  • Ha egne poser for restavfall, papp- og papiremballasje og plast.
  • Rydd underveis og gi gjerne bestemte personer ansvar.
  • Inkluder barna i kildesorteringen, der har ofte god oversikt over hva som skal hvor.
  • Husk at glanset gavepapir og pakkebånd skal i restavfallet eller i juleposen mange kommuner har delt ut til dette.
  • Ikke kast emballasje som er fullt gjenvinnbar i juleposen, hvis du har fått slik av kommunen.

Kilde: Grønt punkt Norge

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094