23948sdkhjf
Logg inn eller opprett for å lagre artikler
Få tilgang til alt innhold på PlastForum

Kan cellulose erstatte plast i matemballasje?

Nofima-forskere har testet hvor langt cellulosebaserte materialer med ulike barrierelag kan komme som alternativ til plast i matemballasje. Resultatene viser lovende tendenser – men også store utfordringer.

Plast har lenge vært førstevalget for matemballasje – lett, fleksibelt og med svært gode barriereegenskaper.

– Det er mange gode grunner til å bruke plast, sier Agnete Jordhøy Lindstad, forsker ved Nofima.

Likevel har hun brukt flere år på å utforske alternativer som kan redusere plastforbruket uten at det går på bekostning av kvalitet, holdbarhet eller funksjonalitet. I juni disputerte hun med doktorgraden «Cellulosebaserte materialer belagt med bionedbrytbare og ikke-bionedbrytbare barrierelag: Egnethet for emballering av mat i utfordrende bruksområder».

Det skriver Grønt Punkt Norge på sine nettsider.

Cellulose trenger beskyttelse

Rene cellulosematerialer er ikke i stand til å erstatte plast i kjøleemballasje. Fiber er fuktsensitivt, og høy luftfuktighet i kjølelagring gjør det umulig å bruke ubeskyttet fiber direkte mot matvaren.

– Vi ønsket å finne ut om et beskyttende belegg mellom cellulose og mat kunne gi emballasjen lignende egenskaper som plast, forklarer Lindstad.

Testet med fisk, kylling og storfe

I prosjektet utviklet og testet Nofima flere typer fiberskåler med forskjellige belegg. Forsøkene inkluderte emballering av fisk, kylling og storfe som ble lagret på kjøl over tid. Resultatet var tydelig: Skålene med tradisjonelt plastbelegg (PE) beskyttet maten best.

– Her så vi ingen negativ effekt på produktet. Emballasjen ble riktignok noe deformert, og belegget løsnet enkelte steder, men maten holdt seg godt, sier Lindstad.

Spesielt fet fisk som laks påvirket materialene:

– Fettet svekket både form og styrke i større grad enn ved kylling og storfe, forteller hun.

Bionedbrytbare belegg – et vanskelig kompromiss

En av målsettingene var å utvikle bionedbrytbare belegg egnet for matemballasje. Det viste seg krevende. Produktene krevde modifisert atmosfære (MAP) for å bevare kvalitet og holdbarhet, men materialene slet med å holde gassen inne.

– På disse skålene måtte vi faktisk bruke tradisjonell plast i topplaget for å få tett forsegling, sier Lindstad.

CO₂ lekket også ut gjennom materialet, noe som påvirket utseendet og kvaliteten negativt.

Fortsetter forskningen i ReFiberPack

Til tross for utfordringene ser Nofima positivt på veien videre. Forskningsarbeidet fortsetter nå i prosjektet ReFiberPack, i samarbeid med Grønt Punkt Norge og aktører som Norsk Kylling, Sørlandschips, Borregaard og Ranheim Paper & Board. Målet er å komme nærmere en gjenvinnbar og funksjonell fiberløsning for matemballasje.

– Flere ønsker emballasje fra fornybare kilder, og reduksjon av plast står høyt på agendaen. Men det er ikke gjort over natta, sier Lindstad.

Medforsker Marit Kvalvåg Pettersen utdyper:

– I bransjen er det økende forståelse for hvor komplekst dette faktisk er. Kunnskapen om materialenes egenskaper og emballasjens funksjon har kommet langt de siste årene.

Hva med gjenvinnbarheten?

– Gjenvinnbarhet var ikke hovedfokus i prosjektet, men det er en viktig del av diskusjonen. De fleste materialene vi testet skal være gjenvinnbare, men dette må dokumenteres gjennom tester med de konkrete beleggene, sier Lindstad.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.026|