23948sdkhjf

Frykter vinterdekk-mangel: De fleste dekkene produseres i Russland

Dekkforhandlere over hele landet frykter vintersesongen. De fleste vinterdekkene som selges i Norge produseres nemlig i Russland.

Og russiske dekkprodusenter er ikke akkurat i vinden om dagen.

Sanksjonene som er satt i verk etter Russlands invasjon av Ukraina rammer også denne produksjonen.

Vinterdekk-mangel

Nå frykter norske dekkforhandlere at det kan bli mangel på vinterdekk her i landet til vinteren.

Så mye som nesten en tredel av vinterdekkene nordmenn kjøper kommer nemlig fra Russland. Dekkene det er snakk om er både med og uten pigger.

- Det er ingen tvil om at det blir mangel på vinterdekk til høsten, sier daglig leder i DekkTeam Årnes, Geir Yngve Lyrstad, til Nettavisen. Han råder derfor nordmenn som trenger nye vinterdekk til å bestille tidlig.

Både ved Jonstad Auto i Avdal og ved Starco Norge følger man nøye med på utviklingen innen dekkmarkedet for tiden.

- Det er ingen tvil om at vi står overfor en dekkmangel vi sjeldent har sett maken til, sier adm. dir. i Starco Norge, Paul Oord til Nettavisen.

Etablerte dekk-fabrikker i Russland

Bakgrunnen for at Russland er blitt en viktig produsent av vinterdekk er som følger: Markedet og dermed etterspørselen er svært stor. Landet har også enorme ressurser. Men landet hadde en import-toll som var lite gunstig for norske leverandører, og da fant disse ut at de like gjerne kunne etablere fabrikker i Russland. Det ville gjøre det billigere å importere vinterdekk til Norden.

Men så kom Russlands invasjon av Ukraina, og situasjonen ble en helt annen med sanksjonsregimet som ble innført.

Oord sier til Nettavisen at de ikke får ut et eneste dekk fra Russland lenger, og at mange nå jobber på spreng for å skaffe dekk fra Asia i stedet. Etter krigen jobbes det nå med å flytte dekkfabrikkene ut av Russland.

Kapasitetsproblemer

Og ikke nok med dette: Det er store kapasitetsproblemer i tillegg til at det er en helt spesiell type stål som finnes i dekkene. Dette blir importert av Ukraina. Og som alle vet, er stålindustrien hardt rammet av krigen, og det er derfor mangel på dette stålet også.

Kilde: Nettavisen

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125