23948sdkhjf

Inversteringsaktiviteten lavest i Norden

Det går fram av en omfattende undersøkelse blant europeisk plastbransje.

Usikkerhet, inflasjon og lav etterspørsel er signalene som mer enn 200 plastbedrifter i Europa har gitt til Plastics Industry, som står bak undersøkelsen.

Undersøkelsen viser at investeringsaktiviteten er lavest i Norden – og BeNeLux-landene, og at aktiviteten var høyest i det sørlige Europa.

Ikke hentet seg inn

Lenge var det stor optimisme å spore i den europeiske plastbransjen, skriver vårt svenske søsterorgan i Sverige – Plastforum. Men så kom pandemien, og deretter Russlands krigføring mot Ukraina. Dermed har ikke plastbransjen i likhet med mange andre næringer hentet seg inn slik man trodde etter pandemien.

Etter fjorårets høst og sist vinter med svært høye energipriser, har disse nå flatet ut, men inflasjonen har fortsatt og det hersker en stor usikkerhet i den europeiske plastindustrien, der hele verdikjeden er rammet.

Gikk dårligere første halvår

I Plastics Industrys undersøkelse svarer nesten halvparten av de 200 bedriftene at bedriften gikk dårligere de seks første månedene i år sammenliknet med samme periode i 2022. Det var bare 28,7 prosent som svarte hadde hatt forbedring i samme periode, mens 25 prosent opplyste at de hadde uforandret situasjon.

Ingen selskaper i Frankrike, Spania, Portugal, Storbritannia eller Irland opplyste at de hadde dårligere tider første halvår i år, mens de fleste av selskapene i BeNeLux-landene, Mellom-Europa og Øst-Europa rapporterer om dårlige business.

Bedre andre halvår?

Men det finnes lys i enden av tunnelen skal vi tro de europeiske plastbedriftene. For 29 prosent av dem tror på bedre tider i andre halvår i år.

Når det gjelder investeringer oppgir nesten halvparten at de vil være uforandret, og at investeringsaktiviteten vil være lavest i Be-Ne-Lux-landene og Norden.

Kilde: Plastforum i Sverige

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093