23948sdkhjf

Plastforsøpling et økende problem på gravplassene

Kranser og lykter som settes ut på gravplasser i julen, kan dessverre føre til uønsket forsøpling. Hold Norge Rent har tipsene som hjelper deg å unngå forsøpling fra juledekorasjonene.

Forsøpling fra lys og dekorasjoner som settes ut for å hedre våre kjære i julen er dessverre et problem mange steder i landet.

– Plastringer, plastkranser og plastglass på avveie rundt kirkegårder er dessverre et vanlig syn. Når folk skal stelle gravplasser, må de unngå å plassere ut plast som kan bli tatt av vinden og utgjøre et forsøplingsproblem, sier Martin Eggen, naturvernrådgiver i BirdLife Norge.

Gravlykter på avveie

Mange gravlykter er lette og er laget av plast og med lokk av metall. Både plasten og metallokkene havner derfor lett på avveie.

– Mange kirkegårder ligger i nærheten av dyrket mark, og der kan metallokk på avveie få katastrofale følger. Lokkene kan ende opp som metallsplinter i dyrefôr, og dermed føre til både lidelse og død for kyr, forteller Mari Mo Osterheider, fagleder for landforsøpling i Hold Norge Rent.

FUGLESPOR: Tydelige spor etter fugler på denne gravlykten funnet ved Nesseby kirke i Nesseby kommune/Unjarga Gielda. FOTO: INGER UNSTAD

Lette gravlykter med stearin som inneholder animalsk fett er en fristelse for mange fugler. Fuglene tar med seg lyktene og slipper dem i bakken. Lyktene slår sprekker, og fuglene spiser stearin.

– Kråker er intelligente fugler som bruker kreative løsninger for å komme til innmaten på kråkeboller og skjell. Enten kommer kråkene til godsakene ved hjelp av nebbet, eller så slipper de maten ned på fjell eller asfalt, slik at innmaten blir tilgjengelig, forteller Eggen som legger til:

- Fugler risikerer dessverre også å bli overkjørt.

Gode råd

Hold Norge Rent har tre gode råd til alle som ønsker å unngå forsøpling fra lys og dekorasjoner på graven:

  • Bruk tyngre gravlykter eller kjøp lysholdere.
  • Velg dekorasjoner laget av for eksempel granbar, kongler og/eller blomster.
  • Husk å rydde brukte lys og dekorasjoner.

– Å minnes våre kjære i julen er en fin tradisjon, og ved å følge noen enkle råd, kan vi også sørge for at dette ikke blir en kilde til forsøpling, oppfordrer Osterheider.

 

Kilde: Hold Norge Rent

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.158