23948sdkhjf

Plastretur utreder finsorteringsanlegg for plast

Plastretur presenterer planene om å etablere et finsorteringsanlegg for plastemballasje i Norge. Mepex har utredet anlegget på oppdrag for Plastretur.

Bjarte Engen Grostøl, prosjekteleder og styremedlem i Plastretur, viser til at den europeiske kapasiteten på finsorteringsanlegg er sprengt. For å kunne møte økte krav til materialgjenvinning og sikre materialgjenvinning av norsk plastemballasje også i fremtiden, planlegges det nå å finsortere plasten hjemme.

– Vi har derfor tenkt at da må vi gjøre det selv i Norge og planlegger for å få etablert et sorteringsanlegg med stor kapasitet her. Økt nasjonal kapasitet på finsortering av plast er etter vårt syn avgjørende for Norges fremtidige miljøprestasjon, sier Grostøl.

– Vi ser nå konturene av en ny verdikjede for plastemballasje i Norge, sier Kjell Ø. Fredriksen, partner i Mepex. Han har ledet utredningsarbeidet, og viser også til rapporten Materialgjenvinning av norsk plastavfall – 50% innen 2025 som Mepex har gjort på oppdrag for Handelens Miljøfond. Her foreslås en struktur for hvordan det kan etableres flere grovsorteringsanlegg og ett finsorteringsanlegg i Norge for å oppnå høyere gjenvinningskrav.

– Hvis Plastreturs planer realiseres, vil vi kunne ta hånd om mer av plasten vår selv og sikre en høyere grad av materialgjenvinning, sier Fredriksen.

Verdens største sorteringsanlegg

Mepex er også engasjert av Svensk Plaståtervinning AB siden 2015 for prosjektering av tilsvarende anlegg i Sverige. Der er en sorteringslinje i drift og den andre linjen prosjekteres nå. Når det står ferdig vil anlegget være verdens største i sitt slag.

– Dette prosjektet er kommet lengre og kunnskapen herfra vil sikre at anlegget som planlegges vil bli svært robust og bygges med den mest moderne teknologien tilgjengelig. Vi er svært glade for å få være med å utforme framtidens kretsløp for plast, avslutter Fredriksen.

Kilde: Mepex

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078