23948sdkhjf

Bærekraftig infrastruktur har en verdi verdt å betale

Er det mulig å snakke om en miljøvennlig plastindustri? Svaret er et ubetinget ja. Selv om materialet har fått en kraftig bismak gjennom mediene på grunn av alt det bestandige avfallet som flyter rundt i verdenshavene skjer det store framskritt mot en bærekraftig framtid for plastindustrien, inklusiv rørbransjen.

Det skriver direktør for bærekraftig utvikling Thor Kamfjord i Norner på Rørbloggen.

Plast er et materiale med svært gode egenskaper, og bedre enn de tradisjonelle materialene. Plastproduktene blir produsert på en svært ressurseffektiv måte. I et livsløpsregnskap er det vanskelig å konkurrere med disse materialene ut fra et miljøregnskap.

Det er eksempler der andre materialer er bedre, men det er gode grunner til at plastmaterialer er blitt viktige produkter og at vi bruker mye av det. Det handler både om pris og egenskaper, men også miljøregnskap. Rør er et godt eksempel. Måten rør nå blir installert på med PE, PP og PVC--materialene betyr en stor besparelse på klima- og miljøfotavtrykk.

Fortsatt store fotavtrykk

Dersom vi legger kalde fakta til grunn, ville det å gå tilbake til alternativene ført til enorme klima- og miljøutslipp. I forhold til media har bransjen en jobb å gjøre med å få fram faktagrunnlaget. Vi skal likevel ikke underslå at fotavtrykkene er store også i plastindustrien, og grunnen til dette er det enorme omfanget av de ulike typene plastprodukter som er i omløp. Mange tredjepartsverifiserte analyser viser imidlertid at alternativene er langt verre. Med en betydelig industri som plastverdikjeden representerer har man nå en størrelse som gjør at både industrielle og strukturelle grep kan gjøres som gir store klima- og miljøforbedringer. Fra bra eller best, til enda bedre. Det gjelder på de fleste bruksområdene, - om det er biler, emballasje, rør og rørdeler eller de mange ulike typene bygningsmaterialer.

Vi mener det er viktig at plastmaterialene er kommet på agendaen i miljøkampen, også de negative sidene. Det har ført til en bevissthet, og mange vil gjøre og gjør noe med det. Når papirposer er et alternativ i butikkene, så må kundene betale det dobbelte av plastposene. Det er faktisk helt greit. Det er dyrere å produsere en papirpose og det har et større klima- og miljøfotavtrykk. Den mest effektive og billigste løsningen er fortsatt plast. Vi må da sørge for at posene blir gjenbrukt og ikke kastet ut i naturen. Det er en oppnåelig målsetning.

Les hele innlegget til Thor Kamfjord i Rørbloggen.

 

Kilde: Hallingplast Rørbloggen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078