23948sdkhjf

Plastrydderne er avhengige av «gode» givere

Handelens Miljøfond og Sparebankforeningen bidrar med flere millioner kroner slik at lag, foreninger og organisasjoner kan få ryddet kysten for plast og annet søppel.

Handelens Miljøfond anslår at deres pengebidrag har ført til at mer enn 2.000 tonn med plast er blitt ryddet. Handelens Miljøfond kan dele ut pengene fordi detaljhandelen krever penger når folk kjøper plastposer. 50 øre for hver solgte plastpose i detaljhandelen går til fondet, som igjen bevilger penger til oppryddingsaksjoner over hele landet. De tre siste årene har Handelens Miljøfond bevilget mer enn en halv milliard kroner til slike formål.

Det er Dagsavisen som skriver dette.

- Årets utlysning er på rekordstore 110 millioner kroner, sier prosjektforvalter Anja Stokkan i fondet.

En annen aktør som er stor når det gjelder tildeling av oppryddingsaksjoner for plast og søppel, er sparebankene og sparebankstiftelsene, som er organisert gjennom Sparebankforeningen. I 2020 delte foreningens medlemmer ut 2,3 milliarder kroner av sitt overskudd til allmennyttige og samfunnsnyttige formål. Mye av disse pengene går til plastopprydding.

Også Fjellregionen interkommunale avfallsselskap (FIAS) deler ut til lag, organisasjoner, bedrifter og enkeltpersoner. Totalt har FIAS så langt delt ut litt over en million kroner til ulike tiltak som ryddeaksjoner langs veier, tiltak mot spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner og «Plastsmart landbruk».

Stokkan i Handelens Miljøfond roser alle de som gjør en innsats for å forsøke å rydde opp i plastutfordringen over hele landet, men på sikt kan man ikke være avhengig av denne frivilligheten. I fjor var det mer enn 500 som søkte midler hos fondet, og «bare» 123 av disse fikk innvilget penger, skriver Dagsavisen videre.

-Forurenser må ta større ansvar for plasten som havner i naturen enn det de gjør i dag, sier hun, og håper at EUs plastdirektiv kan være med på å bidra til dette.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094