23948sdkhjf

Plast på norske strender kommer fra de nærmeste havområdene

Forskere fra Meteorologisk institutt, Havforskningsinstituttet og Nordlandsforskning samarbeider om å finne ut hvor søppel på norske strender kommer fra.

For å regne ut hvor plasten kommer fra, bruker forskerne en drivbanemodell, som er utviklet ved Meteorologisk institutt. En slik modell bruker matematiske ligninger og fysiske lover for å si noe om hvordan en gjenstand i havet beveger seg med strøm, vind og bølger. 

Som input til modellen bruker forskerne modelldata om havstrømmer, bølger og vind som er produsert ved Meteorologisk institutt.

– Vi har kjørt drivbanemodellen med to typer plast, nemlig plastsøppel og mikroplast, forteller forsker ved Meteorologisk institutt, Johannes Röhrs.

Mikroplast er plastbiter som er under en halv centimeter store. Forsker og førsteforfatter på den vitenskapelige artikkelen Kjersti Opstad Strand, også hun fra Meteorologisk institutt, forteller at det generelt finnes få observasjoner av mikroplast. 

– Da er drivbanemodellen et ekstra nyttig redskap for å øke forståelsen av hvordan slike mikroskopiske plastbiter beveger seg i havet, forteller hun. 

Kilde: Meteorologisk institutt

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094