23948sdkhjf

Ny dramatisk rapport om gummigranulat-utslipp

I en ny rapport fra Mepex anslås det at det slippes ut 6000 tonn med grummigranulat fra norske kunstgressbaner – hvert år.

Det er Miljødirektoratet som har bedt om rapporten fra Mepex. Den nye rapporten anslår altså at det blir sluppet ut om lag 6000 tonn hvert år gummigranulat fra kunstgressbaner i Norge. Ifølge Dagsavisen, som omtaler rapporten, er dette langt mer enn det man trodde i 2015. Da var anslaget 1500 tonn.

Når rapporten bruker «anslår» er det for at det er svært vanskelig å vite hvor mye eksakt som slippes ut årlig. Rapporten snakker derfor om et slingringsmonn på mellom 2656 og 9760 tonn.

- Dette er ikke eksakt forskning, og det må mer forskning til for at tallene skal bli mer nøyaktig, sier forsker og leder av rapporten, Petter Sundt til avisa. Han sier at det er en del kvalifisert gjetning knyttet til hvor mye som egentlig slippes ut i naturen. Han opplyser at det i fjor ble importert 13.000 tonn gummigranulat til Norge.

I gummigranulat er det mikroplast som antas å være skadelig for natur og miljø. Den siste tiden er det kommet nye og strengere regler for å hindre at gummigranulater spres i naturen. Miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier til Dagsavisen at de har lagd en regulering som er mulig å følge opp for eierne av de om lag 1700 kunstgressbanene som finnes i Norge.

-Slik kan vi hindre forurensning fra den nest største kilden for forurensning av mikroplast på land, sier Rotevatn. Han opplyser videre at regjeringen ønsker å finne andre typer underlag, men at disse lar vente på seg. De nye reguleringene skal inntil videre hindre mikroplasten i å spre seg i naturen.

Miljøministeren sier også at man ikke kan slippe ut om lag 20.000 tonn med mikroplast når man vet hvor skadelig det er.

To partier ønsker forbud mot gummigranulat. Det er MDG og SV. Sistnevnte fremmet nylig et forslag om forbud i Stortinget, som ikke fikk flertall.

Fotballen i Norge er i dag avhengig av kunstgressbaner med gummigranulat fordi det ikke finnes noe fullgodt alternativ. Noen hevder at et forbud mot slikt underlag vil være svært dramatisk for idretten.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112