23948sdkhjf

Forskere vil lage fiberforsterket plast av papiravfall

Forskere ved universitetet i Iowa, USA, har fått nærmere en millioner dollar for å øke forsyningen av FRP og samtidig minske kostnadene for omproduksjon av brukt papir.

Det skriver plastnet.se.

Gjennom en kombinasjon av additiv produksjon, kunstig intelligens og papiravfall har forskerne funnet en metode som gjør det mulig å øke forsyningen av høykvalitative fiberforsterkede plastkompositter (FRP). 

Forskerteamet Xuan Song og Chao Wang, som er professorer i industri- og systemteknologi, samt H.S. Udaykumar, professor i maskinteknologi, vil bruke additiv produksjon og kunstig intelligens (AI) for å forbedre prosessen for å omprodusere  gjenvunnet papiravfall til FRP-kompositter. 

- En av utfordringene med å additivt produsere høyholdfaste kompositter fra gjenvunne papirfibre er det faktum at papirfibrene varierer mye i tett, størrelse og fleksibilitet, sier Xuan Song. 

Prosjektet fokuserer på å utvikle en smart AM-teknologi basert på en komposittbasert AM-prosess (CBAM) utviklet av industripartneren Impossible Objects Inc. Med teknologien er det mulig å produsere høyholdfaste FRP-kompositter fra gjenvinnbare papirfibre

Teknologien kan tilpasses til materialulikhetene hos det gjenvinnbare papiret via realtidssensorering og datakalibrert fysisk modellering.  Impossible Objects opplyser at deres CBAM-prosess allerede i dag kan produsere kompositter fra ulike fibre, som for eksempel kullfiber og glassfiber, med sterkere egenskaper enn med andre AM-teknologier og med en hastighet som er raskere enn tradisjonelle komposittmetoder. 

Teamet håper nå at resultatene fra deres forskning kommer føre til at stadig mer papiravfall kan brukes til høyverdig fiberforsterket plast.

Kilde: University of Iowa

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109