23948sdkhjf

TESS-saken: - Å skyve ansvaret over på den ansatte

TESS-ansatte må søke om hjemmekontor, men det mener jus-eksperter er å bryte korona-reglene. Nå tar også kommunen affære.

Jus-eksperter som Drammens Tidende (DT) har snakket med etter at avisa avslørte at de ansatte må søke om å få jobbe hjemmefra under koronapandemien, mener at bedriften med dette skyver ansvaret over på den ansatte.

I Lier kommunes nylig vedtatte forskrift om smitteverntiltak går det fram at «arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig».

- Ansvaret for tilretteleggelse av hjemmekontor påligger hos arbeidsgiver. Det går tydelig fram av forskriften. Når de ansatte må søke om å få jobbe fra hjemmekontor, overlates ansvaret til arbeidstaker, sier advokat Bjørn Jacobsen til DT. Han er ifølge avisa spesialist på arbeidsrett. Han får støtte fra en annen advokat i samme sak.

I tillegg til at de må søke om å få hjemmefra, så føler de ansatte at smitteverntiltakene ikke blir tatt på alvor. De må blant annet jobbe tett sammen med andre.

I et skriv fra ledelsen i TESS går det fram at det er arbeidstakeren selv som skal vurdere om det er praktisk mulig å jobbe hjemmefra. Også her fraskriver arbeidsgiveren seg ansvaret, mener juristene. Det er arbeidsgiver som må vurdere dette, når forskriften er utformet slik den er.

TESS-gründer Erik Jølberg er blitt forelagt uttalelsene fra advokatene, og til DT sier han at han ikke er enig med juristene. Jølberg sier at søknadsprossesen nemlig har avdekket mange begrunnelser med at de skal ivareta foreldre eller barnehagebarn.

Arbeidsgiver har en slags styringsrett over sine ansatte, men den bortfaller ifølge de to advokatene avisa har snakket med, fordi dette må skje innenfor lovens rammer.

- Forskriften fra kommunen griper inn i arbeidsgiverens styringsrett og begrenser den, sier den ene advokaten.

Jølberg på sin side uttaler at han har problemer med at Lier kommune kan overstyre styringsretten.

Lier kommune hadde onsdag kveld et krisemøte der blant annet næringslivets rolle under koronakrisen var oppe. Det skal nå sendes ut et skriv til næringslivet i kommunen. I tillegg vil en representant fra kommunen ta direkte kontakt med TESS for å avklare den oppståtte situasjonen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11