23948sdkhjf

Veisalt sprer ikke så mye mikroplast

Det viser nye undersøkelser foretatt av Statens Vegvesen. Det var tidligere i høst man ble gjort oppmerksom på at veisalt kunne spre mikroplast som var skadelig.

Men nå viser undersøkelser foretatt av Statens Vegvesen at dette ikke er så stort problem som man først kunne anta.

- Mikroplast fra veisalt er forsvinnende lite. Problemet med plastforurensning fra biler og veitrafikken ligger helt andre steder, sier seniorrådgiver Jørn Stefan Opdahl og overingeniør Elisabet Rødland i etaten. De baserer sin uttalelse på undersøkelser som gjort i tunneler.

Det er Firdaposten som skriver dette.

– Det er bildekk er den desidert største kilden til mikroplast fra veitrafikk. Dekkslitasje ender opp sammen med veistøvet, som også består av asfaltslitasje og partikler fra veimerkingen og det blir vasket ut fra tunneler og veier. Mikroplast fra veisalt er forsvinnende lite sammenliknet med andre kilder, sier de to ifølge Firdaposten.

Miljøverstingen er altså bildekk, som bidrar med om lag 5000 tonn mikroplast hvert år. Dernest følger veimerking med 100 til 300 tonn og asfalt som er tilsatt plast med «bare» 30 årlig. Undersøkelsene viser at mikroplast fra veisalt er på bare ca 150 kilo og utgjør dermed bare 0,003 prosent av det totale utslippet fra veitrafikken.

Norske kilder slipper ut til sammen 10.000 mikroplast på land hvert år, og om lag halvparten av dette er ventet å havne i havet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094