23948sdkhjf

Isopor-maskin kan løse gjenvinningsproblemet

Isopor er den plasttypen som forårsaker mest forsøpling i havet. Nå kan man ha funnet en løsning på en del av problemet.

Løsningen ligger i en splitter ny maskin ved gjenvinningsstasjonen ved Skogsvåg i Øygarden i Vestland fylke. Maskinen gjør det lettere å kunne gjenvinne isopor.

Det er NRK som skriver dette.

Det den nye maskinen gjør er å skjære i isoporen og pakker den svært kompakt. Isopor består nemlig av 98 luft, og det gjør den derfor lite egnet til å bli levert i søpla eller vanskelig å få transportert til gjenvinningsanlegg. Derfor blir den ofte brent eller kastet på havet, der den har ekstrem lang nedbrytningstid – på mer enn 50 år, skriver NRK.

– Tanken her er at man får presset ut lufta, gjør det til en kompakt masse, som deretter kan fraktes økovennlig til et gjenvinningsanlegg, sier vaktleder Richard Saure ved gjenvinningsstasjonen i Øygarden til NRK.

GJENVINNING: En ny maskin hos Norsirk kan gjøre gjenvinningen av isopor enkelere. FOTO: NORSIRK

Norsirk har investert i to slike maskiner – en i Øygarden og en i Stavanger. Og organisasjonen har tro på at det blir en voksende interesse for gjenvinning av isopor i framtiden.

– Dette er starten på en trend. Vårt mål er at alt avfall som kan gå i et sirkulært kretsløp, skal gøre det, sier Eva Therese Maritdatter til statskanalen.

Hun legger til at man med denne nye metoden kan garantere gjenvinning med 90 prosent av det som blir komprimert.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125