23948sdkhjf

Fikk plastsjokk på naturperle

20 prosent av jorda ved naturperlen Måøya på kysten av Trøndelag er plast, viser analyser fra NTNU.

NTNU har etablert en egen feltstasjon på Måøya, som ligger i Frøya kommune. Forleden hadde forskerne med seg skoleelever for å grave i jorda. Det de fant var mildt sagt oppsiktsvekkende, melder NRK. Ved noen av strendene viste de seg at 20 prosent jordsmonnet består av plast – plast som har drevet i land over flere 10-år.

Da forskerne og elevene begynte å grave fant de nemlig lag på lag med plast i jordsmonnet. Alt fra taurester, flasker og annet plastavfall ble funnet.

Hver elevgruppe fant nok plast til å fylle en til to store sekker i løpet av en times graving. Området hver elevgruppe gravde på skulle ikke være større enn to kvadratmeter.

Det finnes så mye plast i jordsmonnet at det meitemarker ikke overlever der. Kvaliteten på jorda er for dårlig, rett og slett.

TRØNDELAG: Måøya ligger like nord for Smøla på Trøndelagskysten. Her er det funnet mye plast i jordsmonnet. KILDE: GOOGLEMAPS

Utfordringen er at på overflaten ser området ut som et hvilket som helst annet kystområde. Det er først når man begynner å spa opp jorda at plasten dukker opp.

Forskerne skal nå analysere søppelet videre. De håper blant annet å få svar på innslaget av mikroplast, kjemikalier og tungmetaller. De vil også karbonteste plasten for å finne ut hvor gammel den er.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078