23948sdkhjf

Vindturbinvinge-produsenten LM Wind Power vil lage vindturbinvinger som kan gjenbrukes.

Den danske vindturbinvinge-produsenten LM Wind Power har nylig satt i gang et prosjekt kalt Zebra (Zero wastE Blade ReseArch), som har som formål å kunne designe og produsere en 100 prosent vindturbinvinge som kan gjenbrukes, skriver plastforum.dk.

En vindturbins vinge har en normal levetid på 30 år, men i motsetning til resten av vindturbinene har det vært vanskelig å finne egnede metoder for gjenbruk av vingene.

Det pågående Zebra-prosjektet hos LM Wind Power skal de nærmeste 42 månedene gjennomføres i samarbeid med det franske forskningssentret IRT Jules Verne og har et samlet budsjett på 18,5 millioner Euro.

Med i konsortiet er det britiske selskapet Arkema, som utviklet det termoplastiske resin Elium, franske Canoe, som er eksperter på polymer og kullfibre, amerikanske Owens Corning, som utvikler glassfiber- og kompositt-elementer pluss den franske vindturbin-produsenten Engie.

Målet for det store EU-prosjektet er å produsere to prototype-vinger som så skal teste i bruk. Deretter skal vingene gjenbrukes til nye produkter.

- Som en nøkkelspiller i skiftet til prisbillige, vedvarende energikilder over hele verden, jobber vindindustrien aktivt med å utvikle nye materialer med høyere yteevne, lengre levetid og gjenbrukbare evner. Bruk af Elium resin kombinert med design, produksjons- og gjenanvendelsesprosessoptimalisering utgjør en mulighet for å redusere kostnadene, produksjonstiden og miljøpåvirkningen fra vindturbin-vinger, sier Torben K. Jacobsen, senior director advanced technology systems, hos LM Wind Power.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093