23948sdkhjf

Svak ordreinngang i Sverige – verre enn under finanskrisen

Det svenske Teknikföretagens konjunkturbarometer for andre kvartal viser den negative tendensen som preger svensk industri i forbindelse koronapandemien.

Ordre både fra eksportmarkedet og fra Sverige går ned så mye som man ikke har sett siden starten på 1990-tallet.

Det skriver plastnet.se.

Majoriteten av selskapene er i en svært vanskelig situasjon, ikke minst gjelder leverandører til maskin- og bilindustrien. Andelen selskap med mangel på arbeidskraft minsker kraftig, og erfaringsmessig og gjennom den forretningssituasjonen man er i, er det nå en bølge av oppsigelser grunnet arbeidsmangel – til tross for omfattende kortidsengasjement.

Med unntak av en håndfull næringer som har en noenlunde positiv etterspørsel, viser barometeret at tallene ikke har vært like dårlige siden finanskrisen i 2008 og 2009.

Ordreinngangen for transportindustrien og leverandører til bilindustrien går ned for mer enn ni av 10 selskap. I metallindustrien har ordreinngangen aldri vært så lav siden målingene startet. I tillegg indikerer ordrene for maskinindustrien og deres leverandører nærmest en kollaps i etterspørsel på investeringsvarer.

I løpet av andre kvartal har ordreinngangen i maskinindustrien gått mer ned i første kvartal.

Hele tre firedeler rapporterer om mindre og færre ordrer.  

Den samme utviklingen ses innen metallindustrien, som har en liten økning i ordreinngangen i første kvartal. Men i andre kvartal er det stanset helt opp, og ikke siden målingene startet for 27 år siden har tallene vært så dårlige som i andre kvartal i år. De som jobber med omforming, overflatebehandling og varmebehandling rapporterer en nedgang i ordrene på hele 94 prosent i perioden, ifølge Plastnet.se.

Heller ikke for leverandører til bilindustrien er det noe å rope hurra for for tiden. Hele 97 prosent av disse leverandørene melder om en nedgang i ordreinngangen, og tallet er det samme som under finanskrisen for 11-12 år siden.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11