23948sdkhjf

- Plastprodusentene må selv ta ansvar

Det har oppstått en akutt plastavfallskrise i flere norske kommuner etter at Plastretur AS sa opp avtalen med disse. Nå mener Klima- og miljødepartementet at produsentene selv må ta ansvar for å løse krisen.

Og det må de gjøre sammen med kommunene, skriver Avfallsbransjen.no.

Plastavfall hoper seg opp seg mange steder i Norge fordi Plastretur AS, som eies og driftes av Grønt Punkt Norge har sagt opp avtalen om returordning i seks kommuner. Blant dem er Oslo kommune. Det jobbes nå på spreng for å løse den akutte plastkrisen i flere av kommunene.

Klima- og miljødepartementet er ifølge Avfallsbransjen klar på at næringslivet og kommunene sammen må finne en løsning på plastkrisen.

Den samme holdningen har Miljødirektoratet som i en e-post til nettstedet skriver at «vi forventer at returselskapene og kommunene finner fram til løsninger for å opprettholde innsamling og materialgjenvinning av plastemballasje. Returordningen for emballasje er avhengig av samarbeid mellom de ulike partene, og alle må bidra til å finne hensiktsmessige løsninger. Vi har ikke vurdert miljøkonsekvenser av denne situasjonen spesielt, men på generelt grunnlag er returordningene viktige for å sikre at minimumsandeler av emballasjeavfall går til materialgjenvinning framfor energiutnyttelse/forbrenning – det gir reduserte utslipp av klimagasser og god ressursutnyttelse.»

Plastretur AS har kommet opp i en alvorlig økonomisk situasjon, og det er denne som danner bakgrunnen for oppsigelsen av avtalen om innsamling i de seks kommunene. Plastretur er blitt påført ekstrakostnader som følge av ekstra utgifter i forbindelse med koronakrisen på 60 millioner kroner. Ifølge Avfallsbransjen må Plastretur spare sju millioner kroner på innsamling av husholdningsplast.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094