23948sdkhjf

Bygger hus av plastsøppel

Ja, du leste riktig. Klepp-firmaet Triple Panel Buildings leverer og setter opp bygg av plast. Først ut er Den dominikanske republikk.

Det skriver Jærbladet.

Daglig leder for Triple Panel Buildings er Janne Johnsen. Hun er nok mest kjent for å være tidligere fylkesordfører, men etter at hun gikk av i 2015, var det usikkert hva hun skulle gjøre. Siden februar i år har hun vært leder av byggeselskapet på Klepp i Rogaland. Og nå virkeliggjøres drømmen om samfunnsutvikling til de grader.

Tripe Panel Buildings samler inn plastavfall – primært plastflasker – til bruk i bygging av hus. De første husene er i ferd med å reises i Den dominikanske repbublikk, skriver Jærbladet. Johnsen sier på sin side at plasten som brukes hadde blitt brent opp dersom ikke bedriften hadde tatt seg av den.

Planen til Triple Panel Buildings er å satse på bygging av hus og andre bygninger av plast primært i utlandet, men at opplæringen skal skje i Norge.

Hvorfor Den demokratiske republikk, vil du kanskje spørre? Jo, det har seg slik at gründer av bedriften på Klepp, Per Steinar Lothe, i mange år har feriert i landet, og har dermed fulgt med på utviklingen der.

PLASTBYGG: Slik ser "plastbyggene" ut på tegnebrettet. Nå settes byggene opp i Den dominikanske republikk. ILLUSTRASJON: TRIPLE PANEL BUILDINGS

Ideen med prosjektet er at hun som er produsert av bygningselementer, som igjen er produsert av 85 til 90 prosent plastavfall, skal bidra til en høyere levestandard i landet.

- Målet er å skape arbeidsplasser i flere ledd, bygge gode boliger og rydde nærmiljøet for plast. Vi skal handle og gjøre alt annet lokalt. Tanken er også at dette vil stimulere til enda mer verdiskaping, sier Lothe til lokalavisa på Jæren.

Den dominikanske republikk har ikke noe system for mottak av plast.

Foreløpig er sju hus i landet satt opp, og all plasten som byggene er laget av, er plukket lokalt. Det er også etablert en egen fabrikk som produserer bygningselementene. De ansatte der er tidligere løsarbeidere. I tillegg er det lokale arbeidere som setter opp husene, og det er lokale som skal bo i dem.

-Denne produksjonen er et vinn-vinn-prosjekt på alle vis, og jeg ser det som et avtrykk for å skape en bedre verden. Dette er gjenbruk på mange plan; også plastelementene kan brukes flere ganger, opplyser Johnsen til Jærbladet.

Hennes store drøm er at Triple Plan Buildings skal bli en leverandør til FN-systemet, og hun tror ikke det er helt umulig.

Planen er nå å få bygget et demonstrasjonsbygg ved hovedkontoret på Klepp. Hit skal kunder og andre interesserte kunne komme og se hva dette egentlig dreier seg om.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.173