23948sdkhjf

Hvordan bedre håndtere mikroplasten i havet?

I prosjektet FORTRAN studerer man hvilke faktorer som fører til dannelse og nedbryting av mikroplast i havet – med det ultimate mål om å forstå hvor plasten ender opp og hvilke effekter den kan ha.

Les også: Nye metoder fant mikroplast i filet og lever hos fisk

Dette skriver Sintef på sine hjemmesider.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom SINTEF Ocean, Stellenbosch University og University of the Western Cape i Sør-Afrika i dette forskingsprosjektet. SINTEF Ocean er prosjektleder og bidrar med laboratoriestudier, kompetanse på plastdegradering og plastkarakterisering.

I 2017 grunnstøtte et skip ved havnebyen Durban i Sør-Afrika. Det uheldige utslippet av 49 tonn mikroplastperler fra skipet har gitt prosjektet en unik mulighet til å studere nedbrytingen og transport av plast. Ikke bare i laboratoriet, men også direkte i miljøet. Den lokale organisasjonen Wild Oceans sysselsetter lokalbefolkningen som vitenskapelige assistenter som i tre år skal samle inn plastperler fra strendene i området for videre karakterisering av forskerne.

Sammen med data fra oseanografiske modeller og forståelse av nedbrytingsmekanismer basert på laboratorieforsøk vil dette bidra med verdifull informasjon mot risikovurdering av plast i miljøet.

Du kan se en video om prosjektet her (nederst i artikkelen).

Kilde: Sintef

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078