23948sdkhjf

Hvordan bedre håndtere mikroplasten i havet?

I prosjektet FORTRAN studerer man hvilke faktorer som fører til dannelse og nedbryting av mikroplast i havet – med det ultimate mål om å forstå hvor plasten ender opp og hvilke effekter den kan ha.

Dette skriver Sintef på sine hjemmesider.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom SINTEF Ocean, Stellenbosch University og University of the Western Cape i Sør-Afrika i dette forskingsprosjektet. SINTEF Ocean er prosjektleder og bidrar med laboratoriestudier, kompetanse på plastdegradering og plastkarakterisering.

I 2017 grunnstøtte et skip ved havnebyen Durban i Sør-Afrika. Det uheldige utslippet av 49 tonn mikroplastperler fra skipet har gitt prosjektet en unik mulighet til å studere nedbrytingen og transport av plast. Ikke bare i laboratoriet, men også direkte i miljøet. Den lokale organisasjonen Wild Oceans sysselsetter lokalbefolkningen som vitenskapelige assistenter som i tre år skal samle inn plastperler fra strendene i området for videre karakterisering av forskerne.

Sammen med data fra oseanografiske modeller og forståelse av nedbrytingsmekanismer basert på laboratorieforsøk vil dette bidra med verdifull informasjon mot risikovurdering av plast i miljøet.

Du kan se en video om prosjektet her (nederst i artikkelen).

Kilde: Sintef

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079