23948sdkhjf

Bytter ut plastbrøytestikker med bambusstikker

Hva er best som brøytestikker: Bambus eller plast. Samferdselsdepartementt og Vestfold fylkeskommune er uenige. Men i fylket blir det bambus fra nå av.

Dette til tross for at bambus er noe dyrere og at bambus er mat for pandaen i Asia. Og til tross for at Samferdselsdepartementet mener at miljøvennlig plast kan være et bedre alternativ enn bambus.

Det er NRK Vestfold som omtaler saken om brøytestikker.

Vestfold fylkeskommune bytter ut plast med bambus langs veiene for å spare miljøet. Det skjer etter et prøveprosjekt i regi av Statens Vegvesen, der plastikk-brøytestikker ble byttet ut med stikker av bambus. Det var Miljøpartiet De Grønne som i sin tid mente at vegvesenet burde slutte med forsøplende plastbrøytestikker.

Fylkeskommunen bytter ut brøytestikkene til tross for at det vil medføre en ekstrakostnad på 600.000 kroner, skriver NRK. Men fylket mener at det er det verd med tanke på mikroplast-utfordringene verden sliter med.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tommy Skjærvold (FrP), har imidlertid pandaen i Asia i tankene når han heller vil ha plast i stedet for bambus. Den utrydningstruede pandaen spiser nemlig bambus. Skjærvold opplyser at departementet jobber med alternative og mer miljøvennlige plastløsninger.

- Det er imidlertid ingen uenighet mellom fylkeskommunen og samferdselsdepartementet. Jeg har ingen motforestillinger til at fylkeskommunen prøver bambus, tvert i mot det er veldig positivt. Mitt poeng er at vi vil prøve ulike ting på ulike strekninger og se hva som er mest bærekraftig over tid. Vi ønsker ikke å innføre bambus på hele veinettet før vi har prøvd ulike metoder. Derfor har Veivesenet flere ulike prøveprosjekter. Jeg er veldig positiv til det fylkeskommunen gjør og ønsker dem alt hell og lykke. Vi skal stå sammen for å hindre plastavfall i naturen slik vi har i dag og finne beste løsning sammen, sier Skjærvold i en kommentar til Metal Supply.

 

iKKE PANDAMAT: Denne bambusen er ikke pandamat, forsikrer brøytestikkimportør Våler Vekst AS. FOTO: VÅLER VEKST

Ifølge NRK er ikke bambusen som brukes til brøytestikker i Norge pandamat. Våler Vekst AS er en av landets største leverandør av brøytestikker her i landet, og ledelsen ved bedriften har besøkt Kina et utall ganger, og kan forsikre at bambusen de bruker i sine brøytestikker ikke er pandamat. Våler Vekst har importert bambus i mer enn 20 år.

Brøytestikk-importøren får nemlig bambusen fra et lite bestemt område i Kina, og der er det ingen pandaer som lever, sier den daglige lederen i selskapet.

Samferdselsdepartementet anslår at resultatene fra pilotprosjuktet til Statens Vegvesen om bærekraftige brøytestikker vil være klar om et par års tid.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109