23948sdkhjf

Gjenbruk av kontaktlinser

Kontaktlinser er svært populært og utbredt. Så utbredt at de faktisk burde gjenbrukes.

Det mener man i alle fall i England, der Johnson & Johnson har lansert en landsdekkende mulighet (Acuve Contact Lens Recycle Porgramme) slik at linsebrukere kan kvitte seg med både linsene og emballasjen på en god måte.

Selv om linser er svært små enheter av plast, så blir det likevel store mengder på årsbasis. Bare i USA har Center for Environment Health Engineering ved Arizona State University tidligere vurdert at det sendes tre milliarder linser gjennom det amerikanske avløpssystemet hvert år, skriver det danske nettstedet Plastfokus.dk.

I England vil linsebrukerne kunne kvitte seg med linsene på flere måter, blant annet via et nettverk av søppelbøtter, som er målrettet mot gamle linser.

Acuve er et samarbed mellom Johnson & Johnson og organisasjonen TerraCycle Europe. Hvor mange linser som går ut vi avløp i Norge, vites ikke, men i Norge finnes det om lag 500.000 linsebrukere, og det er sannsynligvis svært få av disse som kaster disse for gjenbruk. Om lag halvparten av brukerne – ca 250.000 brukere – benytter engangslinser som vanligvis går rett i søpla eller i avløpet. Det siste er verst. For som med alle annen plast, så brytes ikke linsene ned, men vil gå i oppløsning som mikro- og nanoplast.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078