Landbasert oppdrett har for dårlig utslippskontroll

Ni av ti anlegg for akvakultur på land som forurensningsmyndighetene kontrollerte i fjor, hadde brudd på regelverket. Flere av dem er alvorlige, ifølge en pressemelding fra Miljødirektoratet.
– Landbaserte anlegg for fiskeoppdrett blir både flere og større. De gir fysiske inngrep i naturen og har store utslipp til sjøen. Tilsyn viser at mange av virksomhetene ikke har god nok kontroll på utslippene. Vi forventer at de retter bruddene så raskt som mulig, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.
Forurensningsmyndighetene ved 10 statsforvaltere kontrollerte i fjor 77 landbaserte akvakulturanlegg, som er en firedel av alle landets anlegg. Miljødirektoratet koordinerte tilsynsaksjonen. Kontrollene ble fortrinnsvis gjennomført som uvarslede endagsinspeksjoner
Tre av fire anlegg med svak utslippskontroll
- 68 av de 77 kontrollerte virksomhetene hadde brudd på forurensningsregelverket.
- Til sammen ble det registrert 261 brudd på regelverket, 34 av disse var alvorlige.
- Tre av fire virksomheter manglet tilfredsstillende utslippskontroll. En femdel brøt krav knyttet til rensing av utslippene. 50 av anleggene hadde mangelfull internkontroll.
- Det er stor variasjon i bransjen. Halvparten av alle bruddene ble registrert hos 25 prosent av de kontrollerte anleggene.
Sviktende utslippskontroll skader miljøet
Utslipp av store mengder næringssalter og partikler kan føre til nedslamming av sjøbunnen og gi overgjødsling. Opplysninger fra virksomhetene om hvor store utslippsreduksjoner som kan oppnås, ligger til grunn for tillatelsen etter forurensningsloven de får fra statsforvalterne.
– Store landbaserte anlegg kan ha høye utslipp. En forutsetning er derfor god rensing. Uten slike begrensninger ville de ikke fått tillatelse etter forurensningsloven til å drive oppdrett på land, sier miljødirektør Hilde Singsaas.
Mikroplast fra oppdrettsanlegg
Mikroplast kan være knyttet til både emballasje og utstyr brukt i oppdrettsanleggene, samt fra fôr som benyttes til oppdrettsfisken. Forskning har vist at mikroplast kan finnes i avføringen og utslippene fra oppdrettsanlegg, og dette kan utgjøre en utfordring for havmiljøet og marine økosystemer.
Landanlegg må følge miljøkravene
Forurensningsmyndighetene har hatt en rekke tilsynsaksjoner med fiskeoppdrettsanlegg i sjø. Nå kontrollerte statsforvalterne den landbaserte delen av bransjen for å sjekke etterlevelse av miljøkravene.
– Kontrollene gir oss nyttig informasjon om bransjen og viser at de har mye å ta tak i på forurensningsområdet. Resultatene viser også behov for at myndighetene følger opp landbaserte oppdrettsanlegg med mer tilsyn. Vi ser også på hvordan vi kan veilede bransjen om regelverket, sier Hilde Singsaas.
Miljødirektoratet vil bruke kunnskapen fra tilsynsaksjonen i arbeidet med å vurdere standardiserte krav til landbasert akvakultur, som vi har i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet.