23948sdkhjf

Sverige etablerer internasjonal standardiseringsgruppe for gjenvinning av plast

Det er nå klart at Sverige skal lede en ny, internasjonal arbeidsgruppe innenfor ISO-systemet. Tematikken og standardiseringen går på plastgjenvinning.

Beslutningen ble fattet under den årlige ISO-møteuken for plast som nylig har vært holdt i Japan. Leder for gruppen blir Kristin Geidenmark Olofsson, innovasjons- og bærekraftsansvarlig hos Trioplast.

– Vi har jobbet for dette i over ett år. Det er veldig morsomt at vi har nådd målet. Det har vært et intensivt lobbyarbeid, medgir Kristin Geidenmark Olofsson, i en pressemelding.

Rundt ti land har allerede vist interesse for å delta, blant annet Tyskland, Kina, Frankrike, India og USA. Gruppen, som skal ha navnet «Mekanisk og kjemisk gjenvinning», vil fokusere på disse formene for gjenvinning, inkludert trinnene som plasten må gå gjennom før de gjenvinnes.

– Dette er stort. Sverige har skapt seg en plattform som kan påvirke hvordan plast skal gjenvinnes over hele verden. Nå gjelder det bare å gjøre det best mulige ut av det, sier Johan Dahlgren, prosjektleder for plast ved SIS, Swedish Standards Institute.

For ett og et halvt år siden etablerte SIS en svensk arbeidsgruppe for miljøaspekter. Siden da har mer enn 20 organisasjoner og over 30 eksperter sluttet seg til arbeidet. I begynnelsen av 2018 fikk man støtte fra Naturvårdsverket, noe som har gjort den internasjonale etableringen mulig.

 Identifisere behov

Den internasjonale gruppens første oppgave blir å identifisere de viktigste behovene for å etablere standarder på området. Disse vil bli publisert rapporten «Plastics - Recycling - State of the Art Review and the Needs of Standards». Deretter vil «ISO 15270 Plastics - Guidelines for the Recovery and Recycling of Plastics Waste» bli revidert med oppdateringer og tillagte definisjoner og nomenklatur.

– Hvilket fokus som vi skal ha etter det er ikke bestemt, men det vil trolig være knyttet til å utvikle nye kvalitetsstandarder, testmetoder, material- og produktspesifikasjoner, evalueringskriterier og/eller prosessbeskrivelser for gjenvunnet plast. Design for plastgjenvinning er også et område som kan være interessant, sier Johan Dahlgren.

(Kilde: Plastforum.se)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109