23948sdkhjf

Ekornes er tatt av børs – minoritesaksjonærene tvangsutløses

Qumei – det kinesiske selskapet som hadde fått kontroll på over 98 prosent av eierinteressene i Ekornes – melder at de tvangsutløser resten av eierne og tar det norske møbelikonet av børs. Det gikk fram av en børsmelding 18. september.

Oslo Børs meldte dagen etter, 19. september, at Ekornes-aksjen i og med tvangsutløsningen er suspendert fra børsen.

Qumei Home Furnishings Group hadde, etter at styret i Ekornes i sommer gikk inn for salg, allerede ervervet kontroll over 98,36 prosent av aksjene i Ekornes. Derfor er børsmeldingen ingen stor bombe, men følger oppsatte varsler fra selskapet og de nye eierne.

Tidligere eiere, som solgte frivillig, fikk 139 kroner per aksje. Denne verdien gis nå også til de siste minoritetsaksjonærene.

Ekornes-konsernet har vært og er et ikon i norsk møbelindustri, med verdenskjente varemerker som Ekornes, Stressless, Svane og IMG. Bedriften som har seks fabrikker rundt om i verden, hvorav fem i Norge, hadde 2017 en totalomsetning på 3,1 milliarder kroner og 2140 ansatte.

For norsk polymerindustri har Ekornes vært en spennende aktør og kunde. Egen produksjon av PUR-skum og formstøping av skumplast, har gitt stor kompetanse. Produksjonen har dekket eget behov i tillegg til at betydelige volumer som også er solgt til andre møbelprodusenter.

I det norske PUR-miljøet for mykt PUR-skum har Ekornes vært sentral, slik konsernet også har vært hva gjelder møbeldesign/industridesign i Norge. Og robotisering.

Andre deler av norsk plastindustri har også nytt godt av Ekornes som en god kunde og utviklingspartner. Mange er derfor spente på fortsettelsen under kinesiske eiere. Økt mulighet for salg til de store markedene i Asia er helt klart spennende.

For hovedkontoret, utviklingsavdelingene og mye av den norske produksjonen som befinner seg i Sykkylven på Sunnmøre, har mange stilt seg spørsmålet om produksjon og utvikling fortsatt vil skje i Norge. Kineserne har lovet økt satsning – og mer kan ikke sies på nåværende tidspunkt.

Se på Volvo Cars og se til Elkem. Begge har hatt kinesiske eiere allerede i mange år. For begge selskaper har HK, utvikling og produksjon fortsatt å være sentralt i gamlelandet. Vi håper og tror at Ekornes forblir med røttene i Norge. Vi ser fram til fortsatt sterk deltakelse i både den norske PUR-gruppen og ikke minst i engasjement som bedriften har vist på de norske plast- og komposittkonferansene, senest i Sandane i mai 2018. Og vi tror på Ekornes som en fortsatt viktig kunde og utviklingspartner for flere i norsk polymerindustri.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094